c S
Na Baliju danes osrednji del letnega zasedanja IMF in Svetovne banke 12.10.2018 06:03 Bali, 12. oktobra (STA) - Na indonezijskem otoku Bali bo danes potekal osrednji del letnega srečanja IMF in Svetovne banke, na katerem bodo obravnavali aktualna vprašanja, povezana s svetovnim gospodarstvom. Osrednjega dela se bosta med drugim udeležila državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar Erman in Primož Dolenc, ki začasno vodi Banko Slovenije.

Danes bo med drugim govora o učinkovitih državnih in zasebnih vlaganjih v naložbe, ki imajo pozitivne socialne, gospodarske ali okoljske učinke ter so predvsem skladne z cilji za zmanjšanje segrevanja globalnega ozračja.

Letno zasedanje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke sicer letos zaznamujejo okrepljena negotovost v globalnem gospodarstvu in povečana tveganja, ki znižujejo pričakovanja glede gospodarske rasti.

V najnovejšem poročilu, ki je bilo predstavljeno v torek, je IMF za letos in prihodnje napovedal 3,7-odstotno rast globalnega bruto domačega proizvoda (BDP), kar je 0,2 odstotne točke manj od julijske vmesne napovedi. Je pa izboljšal napoved za Slovenijo, ki ji za letos napoveduje 4,5-odstotno gospodarsko rast, kar je za pol odstotne točke več kot v spomladanski napovedi.

Kot tveganje za svetovno gospodarstvo je IMF v poročilu med drugim izpostavil trgovinski spor med ZDA in Kitajsko, ki je tudi sicer pomembna tema na srečanju. Direktorica IMF Christine Lagarde je v sredo svetovne voditelje pozvala k izboljšanju, ne uničenju svetovne trgovinske ureditve. "Delati moramo skupaj v smeri umirjanja in razreševanja trenutnih trgovinskih sporov," je dejala.