c S
Gorenjska gazela letos proizvodnja lesnoobdelovalnih strojev Mebor 11.10.2018 19:56 Ljubljana, 11. oktobra (STA) - Družba Dnevnik je danes razglasila petega finalista v izboru Slovenska gazela 2018, v katerem išče najboljša hitro rastoča podjetja. Naziv gorenjske gazele je prejela družba za proizvodnjo lesnoobdelovalnih strojev Mebor iz Železnikov. Nominirani sta bili še družba s čebelarsko opremo Logar trade ter družba za trgovino in turizem Mlino turizem.

Družba Mebor ponuja posamezne vrhunske stroje za razrez lesa in celovite avtomatizirane linije za razrez lesa. Direktor Boris Mesec je prvo žago za lastne potrebe oblikoval in izdelal leta 1982 ter zaradi zanimanja začel proizvodnjo. Po ustnem priporočilu zadovoljnih kupcev se je podjetje s slovenskega trga prebilo še na hrvaškega in avstrijskega, so sporočili z Dnevnika.

Danes 95 odstotkov izdelkov prodajo v tujini in so prisotni po vsem svetu. V družinsko podjetje so tesno vpeti trije sinovi, soproga, sestra in brat. Boris Mesec poudarja pomen lastne obdelava lesa in stalnih izboljšav strojev, kar je skupaj z razvojno naravnanostjo konkurenčna prednost podjetja, ki v razvoj vloži do petino prihodkov od prodaje. Poleg naložb v večje projekte se v podjetju usmerjajo v razvoj bolj specifičnih strojev na področju skodlarstva, furnirja in izolacijskih materialov.

"Družinsko podjetje Mebor dokazuje, da danes ni več razlike med velikimi in majhnimi, temveč le še med hitrimi in počasnimi. Svoje žage oblikujejo po potrebah kupca: cilj podjetja je strankam dostaviti hitrejšo žago, ki potrebuje manj sredstev za delovanje, in pri tem biti med konkurenti najbolj inovativni," so navedli organizatorji.

V petih letih so v Meborju prihodke iz prodaje podvojili - s šest na skoraj 12 milijonov evrov prometa. Dodana vrednost kolektiva s 40 sodelavci v letu 2017 pri tem znaša 98.500 evrov na zaposlenega. Med 50 podjetji v svoji dejavnosti v istem letu dosegajo daleč največji dobiček - 1,85 milijona evrov - ter visoko nadpovprečno, 38-odstotno donosnost kapitala.

Poleg zmagovalcev je bila nominirana tudi družba Logar Trade. Ustanovitelj podjetja, oče sedanjega lastnika in direktorja Zdravka Logarja, je leta 1979 odprl podjetje, v katerem so izdelovali tehtnice za Medex, ki je bil dolgo edina stranka. Ključna odločitev za hitro rast je bila usmeritev v izdelke z večjo dodano vrednostjo, nadaljnjo rast in širitev na svetovni trg.

Tretji nominiranec je bila družba Mlino Turizem, ki je bila ustanovljena pred šestimi leti, ko je direktor Gregor Sebanc z očetom, bratom in materjo vzel v najem že utečeno gostilno Mlino skupaj z osebjem. Za enega večjih uspehov v podjetju štejejo sistematično povezovanje s ponudniki sob v neposredni okolici, s čimer so povečali lastne zmogljivosti, v zameno pa jim lastniki sob pošiljajo goste.

Letos so že razglasili gazelo osrednje Slovenije, dolenjsko-posavsko gazelo, savinjsko-zasavsko in dravsko-pomursko gazelo. Zadnja bo naslednji četrtek razglasitev primorsko-notranjske gazele. Sklepna prireditev Slovenska gazela 2018 bo 24. oktobra v Ljubljani.