c S
2TDK: Za začetek pripravljalnih del za drugi tir potrebna še potrditev investicijskega programa 11.10.2018 17:56 Ljubljana, 11. oktobra (STA) - Potem ko je vlada na današnji seji prenesla invetitorstvo projekta drugi tir na podjetje 2TDK, je za začetek del potrebna le še potrditve investicijskega programa, so sporočili iz projektnega podjetja. Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek je danes izrazila željo, da bi vlada to storila v roku meseca dni.

Kot so v sporočilu za javnost spomnili na 2TDK, zakon o drugem tiru ni predvidel avtomatizma prenosa investitorstva, zato je bilo potrebno v postopku primopredaje z direkcije za infrastrukturo na družbo 2TDK med drugim narediti skrben pregled pogodb, javnih naroči in dokumentacije in podpisati dodatne pravne akte.

Po uveljavitvi zakona je družba 2TDK vstopila v postopke javnih naročil, ki jih je začela direkcija, in jih zaključila. Pogodbi za krasoslovni nadzor in popis novoodkritih jam ter predhodne arheološke raziskave na trasi drugega tira je tako z izbranima izvajalcema podpisal 2TDK. Tik pred podpisom je še pogodba za naravovarstveni nadzor in nadzor nad zavarovanimi območji, so dodali v podjetju.

Od uveljavitvi zakona o drugem tiru družba 2TDK že vodi tudi druge postopke javnih naročil. Med drugim je zaključen razpis za koordinatorja za varstvo pri delu, objavljen je tudi razpis za geološki nadzor pri gradnji drugega tira, kjer se je rok za oddajo ponudb sicer že iztekel, rok za oddajo ponudb za izvedbo zunanje kontrole kakovosti pri gradnji dostopnih cest drugega tira pa se izteče 22. oktobra.

Kmalu bosta objavljeni tudi javni naročili za pripravo projektne dokumentacije za izvedbo del in izgradnjo objektov za gradnjo Glinščice, so še pojasnili v 2TDK.