c S
Sindikati želijo sodelovati pri oblikovanju usmeritev plačne politike 11.10.2018 17:56 Ljubljana, 11. oktobra (STA) - Sindikati želijo sodelovati pri oblikovanju ključnih usmeritev plačne politike v zasebnem in javnem sektorju, ki jih namerava oblikovati Umar skupaj z ekonomisti in gospodarstveniki. Ker na okroglo mizo na to temo prihodnji teden niso bili povabljeni, so danes na premierja Marjana Šarca naslovili protestno pismo.

"Sindikati ugotavljamo, da končujemo socialni dialog, še preden smo ga sploh začeli," so zapisali v pismu, ki ga podpisujejo Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Zveza delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost, KNSS - Neodvisnost, Konfederacija sindikatov javnega sektorja, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije in SZS - Alternativa.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je namreč na torkovo okroglo mizo z naslovom Plače: med stimulativnim plačilom in vzdržnostjo javnih financ kot govorce povabil predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela, predsednika Združenja Manager Aleksandra Zalaznika, Anžeta Burgerja z ljubljanske fakultete za družbene vede in generalno direktorico Gospodarske zbornice Slovenija Sonjo Šmuc.

Na njej bi razpravljali tem, kako odgovoriti na pritiske na rast plač, ki so se v zadnjem času okrepili tako v javnem kot zasebnem sektorju. Namen pa je predvsem ugotoviti, kako v luči vzdržnosti zdravih javnih financ odpraviti večletno zadrževanje rasti plač v javnem sektorju ter odgovoriti na povečevanje plač le nekaterim skupinam.

Umar je pripravil analizo o plačah v javnem in zasebnem sektorju. Ta vključuje oceno, kako bi rast plač v enem sektorju vplivala na drugega, ter navaja razlike v povprečnih plačah med sektorjema in med primerljivimi poklici. Predstavniki gospodarstva naj bi predstavili predvsem dobre prakse pri nagrajevanju delavcev v zasebnem sektorju.

Vendar pri oblikovanju ključnih usmeritev plačne politike, ki v državi po mnenju mnogih ni dorečena in sistematična, želijo sodelovati tudi sindikati. Kot so navedli v pismu premierju, "imajo tovrstni dogodki posledice za vse zaposlene, zato ne morejo biti predmet razprav zgolj akademikov in delodajalcev, temveč so vsaj v enaki meri tudi stvar sindikatov".

Več sindikatov javnega sektorja je znova aktiviralo stavke za višje plače in pričakuje začetek pogajanj z vlado. A z višino plač niso nezadovoljni le v zasebnem sektorju, nezadovoljstvo nad njimi je vse večje tudi v zasebnem sektorju, so nedavno opozorili v ZSSS in Pergamu. Med sindikati javnega in zasebnega sektorja potekajo pogovori o povezovanju za skupni cilj, to je dvig plač, so takrat izpostavili.