c S
Nemčija znižala napoved gospodarske rasti 11.10.2018 13:42 Frankfurt, 11. oktobra (STA) - Nemška vlada je zaradi "šibkejšega mednarodnotrgovinskega okolja" danes znižala napoved gospodarske rasti za leti 2018 in 2019. Zdaj za obe leti pričakuje 1,8-odstotno rast, kar je za letos 0,5 odstotne točke manj od prvotne napovedi, za prihodnje leto pa 0,3 odstotne točke manj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Pomemben razlog za slabšo napoved je šibkejše mednarodnotrgovinsko okolje," je pojasnilo gospodarsko ministrstvo ter dodalo, da so poleg tega nove zahteve glede izpustov avtomobilov začasno upočasnile proizvodnjo in izvoz v ključnem sektorju.

Minister za gospodarstvo Peter Altmaier je ob tem poudaril, da bo gospodarstvo kljub temu prihodnje leto zabeležilo deseto zaporedno leto rasti, kar je najdaljše takšno obdobje po letu 1966.

V vladi so izpostavili tudi rekordno nizko stopnjo brezposelnosti in solidno rast plač, ki po njihovem mnenju kažejo na zdrave temelje paradnega konja evropskega gospodarstva.

Altmaier je še opozoril, da je treba mednarodne trgovinske napetosti čim prej umiriti, saj ne koristijo nikomur. "Trgovinske ovire moramo zmanjšati, ne povečevati," je poudaril.