c S
Agrokor v osmih mesecih z manjšimi prihodki in večjim dobičkom 11.10.2018 13:29 Zagreb, 11. oktobra (STA) - Skupina Agrokor je v prvih osmih mesecih leta ustvarila nekaj več kot 16 milijard kun (2,2 milijarde evrov) prihodkov, kar je manj od načrtov, je danes sporočila izredna uprava največje hrvaške družbe. Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) pa je bil z 1,46 milijarde kun (197 milijonov evrov) večji od načrtovanega.

V Agrokorju so v poročilu med drugim še navedli, da je izredni pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor Fabris Peruško zahteval ustavitev postopka, ki poteka na ljubljanskem sodišču glede izvršbe v primeru terjatev ruske Sberbank do Agrokorja.

Prihodki Agrokorja so bili v osmih mesecih nižji od načrtovanih za milijardo kun (135 milijonov evrov). EBITDA pa je bil večji od načrtov za 26 milijonov kun (3,5 milijona evrov). To je šlo predvsem na račun poslovanja trgovske verige Konzum ter skupine Prehrana med osrednjo turistično sezono. Na krepitev dobička iz poslovanja so vplivali tudi nižji operativni stroški in okrepljena učinkovitost v trgovskem in prehranskem delu družbe.

Približno tretjino EBITDA so zaslužili z maloprodajo, ki je prinesla nekaj več kot 351 milijonov kun (47,5 milijona evrov) ali skoraj 40 milijonov kun (5,4 milijona evrov) več, kot so začrtali.

Kot nosilca dobrih rezultatov so izpostavili Konzum, ki je v osmih mesecih presegel načrte o prihodkih za štiri odstotke. Ustvaril jih je nekaj manj kot šest milijard kun, medtem ko je EBITDA znašal nekaj več kot 341 milijonov kun. V enakem obdobju lani so prihodki Konzuma znašali 6,13 milijarde kun, izguba iz poslovanja pa je znašala 18 milijonov kun.

Od 10. aprila lani, ko je družbo prevzela izredna uprava, do konca avgusta letos je Agrokor zabeležil več kot milijardo kun operativnih stroškov, pri čemer je bila več kot polovica namenjena pravnim, finančnim in ostalim svetovalcem za prestrukturiranje družbe.

Iz družbe so danes tudi sporočili, da je izredna uprava sprožila postopke za refinanciranje pogodbe o najstarejšem posojilu ter da nadaljuje priprave na uveljavitev poravnave, ki se bo začela po pravnomočno odločitvi zagrebškega sodišča za gospodarske zadeve.

Na Hrvaškem pričakujejo odločitev sodišča do konca leta. V Agrokorju napovedujejo, da se bo uveljavitev poravnave z upniki in ostalimi začeli konec januarja prihodnje leto. Nova skupina, očiščena dolgov, pa naj bi zaživela z marcem 2019.