c S
Nov razpis za guvernerja bo objavljen v petek 11.10.2018 11:55 Ljubljana, 11. oktobra (STA) - Dva dneva potem, ko je DZ zavrnil predlog za imenovanje Primoža Dolenca na položaj guvernerja Banke Slovenije, je predsednik republike Borut Pahor podpisal ponovni poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za ta položaj. Poziv bo v uradnem listu objavljen v petek, s tem pa bo začel teči tritedenski rok za zbiranje kandidatur.

Postopke za iskanje novega guvernerja je Pahor sprožil konec aprila, ko je zaradi odhoda na novo delovno mesto Banko Slovenije zapustil dotedanji guverner Boštjan Jazbec.

Prijavilo se je pet kandidatov in Pahor je poslancem v imenovanje predlagal 42-letnega Dolenca, ki po Jazbečevem odhodu od letošnjega maja opravlja funkcijo namestnika guvernerja. Vendar pa je v torek na tajnem glasovanju v državnem zboru dobil le 30 glasov poslancev, potreboval pa bi jih najmanj 46.

Za ponovni razpis se je Pahor odločil po lastni presoji, saj mu zakon v takih okoliščinah te odločitve ne nalaga, so pojasnili v uradu predsednika republike. Rok za prijavo se bo iztekel 2. novembra, Pahor pa pričakuje, da se bodo prijavili vsi, ki razmišljajo o kandidaturi ter izpolnjujejo zakonske pogoje in visoka pričakovanja javnosti.

Konec oktobra se bo predsednik republike sestal z vodji poslanskih skupin. Posvetovanja bodo sicer namenjena izbiri kandidata za ustavnega sodnika, predsednik pa jih bo izkoristil tudi za pogovore o guvernerju Banke Slovenije in varuhu človekovih pravic.

Poziv za ustavnega sodnika se je iztekel 14. septembra, poziv za varuha človekovih pravic pa se bo iztekel 15. oktobra.