c S
Lagardova po Trumpovih komentarjih zagovarja višanje obrestnih mer 11.10.2018 10:38 Bali, 11. oktobra (STA) - Zvišanje obrestnih mer je nujen razvoj dogodkov v gospodarstvih, ki beležijo izboljšano gospodarsko rast, rastočo inflacijo in nizko brezposelnost, je poudarila prva dama Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde. S tem se je odzvala na izjavo predsednika ZDA Donalda Trumpa, da je Federal Reserve z višanjem obrestnih mer "znorela".

Potem ko je Trumpova izjava o ameriški centralni banki Federal Reserve potopila svetovne borze, je zvišanju obrestnih na letnem srečanju IMF na Baliju v bran stopila Lagardova. "Neizbežno je, da centralne banke sprejmejo takšne odločitve," je dejala.

Trumpovi komentarji so v sredo sprožili pravo razprodajo na Wall Streetu, danes pa so potonile še azijske borze. Tudi na stari celini se indeksi uvodoma gibljejo pod gladino.

Prva dama IMF je sicer danes opozorila, da bo nekoordinirano višanje obrestnih mer v razvitih državah pripomoglo k nestabilnemu odlivu kapitala iz razvijajočih se trgov.

Gospodarska napoved v kombinaciji z negotovostjo glede trgovinskih sporov med Washingtonom in njegovimi trgovinskimi partnericami je ustvarila "nekoliko neprecedenčno situacijo", je še dodala.

Lagardova se je med drugim dotaknila tudi Italije, ki mora po njeni oceni spoštovati pravila EU glede fiskalne discipline. "Če si del kluba in želiš ostati v tem klubu, potem moraš igrati po pravilih tega kluba," je ponazorila.

Italijanska vlada vztraja pri spornih proračunskih načrtih, čeprav jo je opozoril tudi parlamentarni urad za proračun. Vlada je pri pripravi proračuna upoštevala napoved 1,5-odstotne gospodarske rasti, medtem ko urad računa na krepitev med 1,1 in 1,3 odstotka, IMF pa zgolj na enoodstotno. Počasnejša rast pomeni manj prihodkov za vlado, kar pomeni višji javnofinančni primanjkljaj, to pa skrbi Bruselj.