c S
Merklova in Rutte na vrhu EU pričakujeta napredek glede brexita 11.10.2018 10:26 Haag, 11. oktobra (STA) - Nemška kanclerka Angela Merkel in nizozemski premier Mark Rutte sta na delovni večerji v Haagu v sredo izpostavila, da od prihodnjega vrha EU pričakujeta napredek v pogajanjih o brexitu. Nista pa prepričana, da bo prišlo do preboja. "Hudič je v podrobnostih," je opozorila Merklova po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Nemška kanclerka je na to opozorila teden dni pred srečanjem voditeljev EU v Bruslju, ki bi bil po nekaterih ocenah lahko zadnja priložnost za dogovor glede izstopa Velike Britanije iz EU.

"Opazen je napredek," je na novinarski konferenci z Ruttejem dejala Merklova. "A vse je rešeno šele, ko je vse rešeno," je opozorila. Dejala je še, da prihodnji teden upa na napredek. "Zadovoljni smo, ker potekajo intenzivni pogovori. A hudič je v podrobnostih," je izpostavila.

Merklova je poudarila, da je sedemindvajseterica "zelo enotna" in da "zelo zelo zaupa" v svojega glavnega pogajalca za brexit Michela Barnierja.

Rutte pa je dejal, da je glede dogovora na vrhu "previdno optimističen". "Veliko bo odvisno od pogovorov v prihodnjih dneh," je dodal.

Pogajanja o sporazumu o brexitu so sicer že bolj ali manj zaključena, jabolko spora pa ostaja vprašanje meje med Republiko Irsko in britansko Severno Irsko, kjer nadzora zdaj ni. Z izstopom Združenega kraljestva iz EU pa bi morali na tem območju vzpostaviti vsaj nekakšen nadzor blaga.

Barnier je v sredo opozoril, da bo morala Velika Britanija z dogovorom o brexitu sprejeti uvedbo omejenega upravnega nadzora trgovine s Severno Irsko. Britanska premierka Theresa May vztraja, da ne bo pristala na dogovor o brexitu, ki bo posegal v britansko suverenost.

Merklova in Rutte sta na večerji govorila tudi o migracijah, ki bodo prav tako tema vrha v Bruslju prihodnjo sredo in četrtek. Merklova je spomnila, da sta se obe državi leta 2016 zavzemali za dogovor s Turčijo, Rutte pa je izrazil upanje, da bo lahko EU podoben dogovor sklenila tudi z afriškimi državami.