c S
Šarec Junckerju znova pojasnil slovensko stališče o arbitraži 11.10.2018 07:50 Bruselj, 10. oktobra (STA) - Premier Marjan Šarec je vzdušje in vtise ob prvem obisku pri EU v Bruslju opisal kot dobre, vse sestanke pa kot konstruktivne in pozitivne. Izpostavil je, da je v pogovoru s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem znova pojasnil slovensko stališče o arbitraži in ga seznanil z zgodovino arbitražnega vprašanja.

Šarec je v izjavi po pogovorih poudaril, da je prvi obisk vedno signal, ki ga pošlješ v svet, in pojasnil, da se je za Bruselj odločil, ker je Slovenija članica EU, ki se zaveda tako svojih pravic kot obveznosti.

V Bruslju se je srečal s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, predsednikom komisije Junckerjem, podpredsednikom komisije Andrusom Ansipom, pristojnim za enotni digitalni trg, in evropskimi poslanci iz Slovenije.

Vzdušje in vtise je Šarec opisal kot dobre. "Vse današnje sestanke lahko opišem kot zelo konstruktivne in pozitivne," je dejal. Izpostavil je še, da sta se s Tuskom takoj ujela ter da delita enake vrednote in pogled na reševanje problemov.

Med temami pogovorov je izpostavil, da so na srečanju z Junckerjem govorili tudi o arbitraži, pri čemer je še enkrat podrobno pojasnil slovensko stališče in predsednika seznanil z zgodovino slovensko-hrvaških odnosov in arbitražnega vprašanja.

"Danes ne moremo več govoriti o bilateralnih srečanjih ali čemer koli takem. Danes imamo na mizi sodbo, ki jo je izreklo arbitražno sodišče, in se lahko pogovarjamo samo o tem, kako jo bomo uveljavili v praksi," je poudaril.

Na vprašanje, ali je Junckerja prosil za pojasnila, zakaj ni ukrepal na podlagi mnenja lastne pravne službe, ki je pritrdila slovenskim stališčem, je Šarec poudaril, da ga zanima prihodnost - samo to, kako bodo arbitražno razsodbo uresničili v praksi.

Na vprašanje, ali je Juncker nakazal kakršno koli konkretno ukrepanje komisije, je premier ponovil, da je Slovenija pojasnila svoje stališče, Juncker pa je temu stališču prisluhnil, in to ponovno, saj ga ni slišal prvič.

O pričakovanjih je Šarec dejal, da "ne bi bilo preveč modro govoriti o kakršnih koli pričakovanjih". "Ne gre za to, kaj mi pričakujemo. Naša dolžnost je, da povemo svoje mnenje jasno in glasno. Kaj se bo zgodilo, bomo pa videli," je dodal.

Premier je povedal, da bo tudi ob petkovem obisku pri nemški kanclerki Angeli Merkel jasno povedal slovensko stališče. Dejal je, da tudi tam zelo dobro poznajo problematiko in da verjame, da bo podprto slovensko stališče, da je treba spoštovati vladavino prava.

Šarec je tako s Tuskom kot z Junckerjem govoril o pripravah na vrh EU prihodnji teden, zlasti o brexitu in migracijah.

V povezavi s schengnom je povedal, da so se strinjali, da je treba čim prej odpraviti notranje meje, če smo vsi za to, da schengen še vedno obstane. Izpostavil je, da je Slovenija vedno dobro varovala schengensko mejo, tudi na vrhuncu migracijske krize, zato jo tudi žalosti nadzor na meji z Avstrijo, saj ga dojema kot nezaupanje in potezo, ki ni v skladu z evropskimi merili.

Izpostavil je, da se Slovenija strinja s predlogom komisije, da bi Frontex varoval zunanje meje EU. Treba bo začeti s skupnim varovanjem evropske meje, saj če bodo to vprašanje reševali vsak po svoje ad hoc, rešitve na koncu ne bo in bomo neučinkoviti, je opozoril.

S podpredsednikom komisije Ansipom sta govorila predvsem o njegovem področju - digitalizaciji trga, predstavil je zanimive predloge in vizijo, je pojasnil Šarec. Dodal je še, da je Ansip močan podpornik arbitražne razsodbe in da sta tudi o tem rekla nekaj besed.

Na sestanku z Junckerjem je bila sicer navzoča tudi evropska komisarka iz Slovenije Violeta Bulc, je še povedal premier.

Šarec je danes v Bruslju komentiral tudi slovenske proračunske načrte, pri čemer je izpostavil, da je ključno ostati znotraj fiskalnega pravila oziroma vzdrževati fiskalno vzdržnost proračuna. "To zagotovo ne bo lahka naloga, a se bomo morali vsi v vladi zavedati, da imamo fiskalno pravilo in da ga moramo spoštovati," je dejal.