c S
Barnier: Brexit pomeni nadzor trgovine s Severno Irsko 11.10.2018 08:30 Bruselj, 10. oktobra (STA) - Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je danes opozoril, da bo morala Velika Britanija z dogovorom o brexitu sprejeti uvedbo omejenega upravnega nadzora trgovine s Severno Irsko.

Britanska premierka Theresa May vztraja, da ne bo pristala na dogovor o brexitu, ki bo posegal v britansko suverenost.

"Tako EU kot Velika Britanija izključujeta fizično mejo na Irskem otoku, torej kar bo prispelo na Severno Irsko, bo prispelo tudi na naš enotni trg," je dejal Barnier.

Kot je pojasnil, bo ukrep veljal samo do novega trgovinskega dogovora z Veliko Britanijo in bo zelo omejen, če bo London pristal na priključitev carinski uniji pod pravili EU.

"Še vedno smo odprti za vzpostavitev carinske unije z Veliko Britanijo. Takšna carinska unija bi odstranila velik del carinskega nadzora," je dejal glavni pogajalec.

Glede na bruseljsko vizijo dogovora o brexitu bi morala do takrat podjetja, ki pošiljajo blago z Otoka na Severno Irsko, vnaprej in na spletu izpolniti carinske deklaracije.

"Edini viden sistematični nadzor med Severno Irsko in med preostalim Združenim Kraljestvom bi vključeval skeniranje črtnih kod na tovornjakih ali kontejnerjih, kar bi lahko naredili na ladjah ali v tranzitnih pristaniščih," je pojasnil Barnier.

Nadzor industrijskega blaga, proizvedenega na Severnem Irskem za izvoz v EU, bi lahko izvajali "regulatorji nadzora trga" v tovarnah in ne na meji.

Zdravstveni nadzor živali, ki prihajajo v severnoirska pristanišča, bi ostal, vendar pa bi moral zajeti vse pošiljke in ne le desetine, kot velja zdaj, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Prihodnji teden bo v Bruslju vrh EU o brexitu, na katerem naj bi Mayeva seznanila voditelje držav članic o napredku v pogajanjih o ločitvi. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je dejal, da bo vrh "trenutek resnice" pogajanja o urejenem odhodu Velike Britanije iz povezave.