c S
Občinam ponujena nekoliko višja povprečnina, a dogovora še niso dosegli 10.10.2018 16:08 Ljubljana, 10. oktobra (STA) - Predstavniki združenj občin so se danes srečali s finančnim ministrom Andrejem Bertoncljem in ministrom za javno upravo Rudijem Medvedom. Kompromisa glede povprečnine za prihodnje leto niso dosegli, je pa vladna stran po navedbah občinske svojo prvotno ponudbo nekoliko izboljšala. Še vedno pa bi pristala na manj, kot bi želeli v občinah.

Finančno ministrstvo je na prejšnjem sestanku predstavnikom občin za prihodnje leto predlagalo povprečnino v višini 564,75 evra na prebivalca. Tokrat naj bi bil predlog, za katerega naj bi finančni minister pojasnil, da je zgornja meja, 570 evrov. Po nekaterih informacijah pa naj bi med pogovorom nakazal možnost še dva evra višje povprečnine.

A v občinskih združenjih so opozorili, da je tudi to še vedno daleč od stroškov, ki jih imajo občine. Po navedbah predsednika Združenja občin Slovenije Roberta Smrdelja je izračun pokazal, da bi morali za pokrivanje stroškov, ki jih imajo občine z izvajanjem zakonsko določenih nalog, povprečnino določiti pri vsaj 608 evrih na prebivalca.

Vendar pa ta izračun po njegovih besedah ne vključuje stroškov novih obveznosti. Zato v združenjih občin menijo, da bi v primeru dogovora o višini povprečnine morali vanj vključiti tudi varovalko, da bodo zagotovljena sredstva za pokrivanje višjih plač, ki bi jih vlada dogovorila s sindikati javnega sektorja.

Po Smrdeljevih besedah se bodo na predsedstvih združenj opredelili, do kje še lahko iščejo kompromis, nato pa bi se na pogovorih o povprečnini znova dobili v prihodnjem tednu. Kot je pojasnila generalna sekretarka Skupnosti občin Slovenije Jasmina Vidmar, je dogovor tudi, da bodo združenja do petka medsebojno uskladila stališča. Predsednik Združenja mestnih občin Slovenije Matej Arčon je poudaril, da si tudi sami želijo, da bi z vladno stranjo dosegli za obe strani sprejemljiv kompromis.

Po Smrdeljevih besedah je njihova želja tudi, da bi omogočili fleksibilnejši način porabe sredstev za sofinanciranje investicij po 21. členu zakona o financiranju investicij, saj je sedanji sistem izredno rigorozen. Za razvoj občin pa je po Arčonovih besedah dolgoročno ključno, da prevetrijo naloge občin, v njihovem združenju pa si želijo, da bi kategorizirali tri vrste občin: majhne, srednje in mestne, ker so med njimi velike razlike.

Danes so se tako z ministrom Medvedom dogovorili, da bi se lotili temeljitega pregleda obveznosti občin in pripravili spremembe, ki bi morda znižale stroške občin in jih razbremenile. V ta namen bodo oblikovali delovno skupino, ki naj bi po besedah Vidmarjeve aktivno začela delovati po lokalnih volitvah.

Na ministrstvu za finance so bili v sporočilu po srečanju precej skopi. Številk glede povprečnine niso navedli, pojasnili pa so, da so se sogovorniki dotaknili možnih načinov financiranja, ki jih imajo občine na razpolago. Poleg povprečnin gre za prihodke na podlagi gradbene zakonodaje, ki velja od 1. junija letos, in učinkovito črpanje sredstev iz evropske kohezijske politike, so navedli.

Minister za finance pa je predstavnike občin tudi seznanil, da je ministrstvo že začelo vse potrebne aktivnosti, na podlagi katerih bi do leta 2020 uvedli nov davek na nepremičnine, ki bi občinam prinesel bolj stabilno financiranje.

"Dialog o vseh odprtih vprašanjih z občinami se bo nadaljeval. Pogovori o povprečnini bodo predvidoma že v prihodnjem tednu. Oba ministra pa sta se zavezala, da si bosta prizadevala za konstruktivno iskanje dogovornih rešitev, sprejemljivih za obe strani," so še zapisali na ministrstvu.