c S
Na turističnem forumu tudi o ovirah pri doseganju višjih cen 10.10.2018 15:32 Portorož, 10. oktobra (STA) - V okviru Slovenskega turističnega foruma v Portorožu je danes potekala tudi razprava o tem, kako v slovenskem turizmu doseči višjo vrednost oz. višje cene. Sogovorniki so opozorili na nekatere ključne pomanjkljivosti, kot je denimo hotelska infrastruktura. A niti ne gre posploševati, saj nekateri ponudniki že dosegajo visoke dodane vrednosti.

Moderatorka Majo Uran Maravić je uvodoma opozorila, da bomo v Sloveniji ob povprečni porabi 98 evrov po turistu na dan težko uresničili cilj štirih milijard evrov prihodkov iz dejavnosti turizma.

Direktor Intours DMC Miro Hribar je ob tem navedel, da ko gre za konferenčne dogodke in goste z visokimi pričakovanji, ni težko doseči 300 ali tudi 400 evrov porabe na dan. "Včasih pa smo malo kratki pri ponudbi," je priznal ter kot klasična minusa pri tem izpostavil dostopnost naše države in hotelsko infrastrukturo oz. pomanjkanje ustreznih namestitev.

Direktor Turizma Dolina Soče Janko Humar pa je opozoril, da ne gre posploševati, saj imajo sami veliko produktov, tako gastronomskih kot športnih, ki se prodajajo po višjih cenah: "Tam, kjer je produkt dober, cena nikakor ni problem."

Po njegovem so naše izjemne naravne danosti kapital, do katerega moramo biti izjemno odgovorni in razvijati turizem z visoko dodano vrednostjo, ki je tudi občutljiv do okolja. V Posočju se sicer tudi sami soočajo s težavami na področju namestitvenih zmogljivosti, saj hoteli prispevajo komaj deset odstotkov vseh nočitev. Po drugi strani pa se je v zadnjem desetletju pojavilo 500 novih ponudnikov namestitev, zlasti v kampih in apartmajih, ki so prinesli dodatnih 3000 namestitveni enot.

Da nam pri postavljanju višjih cen morda primanjkuje samozavesti, pa je razmišljal kuharski mojster Igor Jagodic. Kakovostno je naša gastronomija že zdaj konkurenčna, da bi se "postavili na zemljevid" in postavili višje cene, pa nam še manjkajo svetovni gastronomski vodiči, je opozoril.

Eva Štravs Podlogar z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je spomnila, da je bilo v zadnjem obdobju v Sloveniji veliko narejenega za izboljšanje infrastrukture, ki je eden od pogojev za razvoj turizma. Ključno pa je po njenem usklajeno medsektorsko delovanje, k čemur bo pripomogla lani sprejeta vladna strategija razvoja turizma.