c S
Trgovinska vojna oklestila premoženje kitajskih bogatašev 10.10.2018 14:14 Peking, 10. oktobra (STA) - Kitajski ultra bogataši imajo letos manj pod palcem. Kriva je trgovinska vojna z ZDA, ki je potopila delnice in izbrisala milijarde dolarjev vrednosti premoženja, kaže danes objavljena raziskava. Najbogatejši Kitajec je ustanovitelj Alibabe Jack Ma z družino.

Šanghajski Hurun Research Institute na lestvico bogatašev uvršča posameznike, ki imajo pod palcem najmanj dve milijardi juanov (290 milijonov dolarjev). Letos se je na lestvico uvrstilo 1893 posameznikov, kar je 11 odstotkov manj kot lani in prvi padec po letu 2012. K temu je pripomogel 20-odstotni padec vrednosti delnic na kitajski borzi, ki je posledica ustavljanja gospodarske rasti in ameriško-kitajske trgovinske vojne.

Kljub padcu je število posameznikov na lestvici 89 odstotkov večje kot pred petimi leti, glede na 10 let nazaj pa se je povečalo štirikrat. Pred 20 leti je imelo dve milijardi juanov le osem Kitajcev, navaja Hurun.

Skupno 1012 posameznikom na lestvici se je sicer v letu dni premoženje zmanjšalo ali pa je ostalo nespremenjeno. Izraženo v dolarjih ima Kitajska še vedno največ milijarderjev na svetu, a so se njihove vrste razredčile na 620 oseb.

Na prvem mestu lestvice je letos spet Jack Ma, katerega premoženje se v minulem letu okrepilo za 35 odstotkov na 270 milijard juanov (39 milijard dolarjev). Prvo mesto je znova iztrgal iz rok nepremičninskega mogotca Xu Jiayina, ki je po 14-odstotnim padcem vrednosti premoženja zdrsnil na drugo mesto.

Ma sicer s svojim imetjem daleč zaostaja za ameriškimi ultrabogataši, kot so Jeff Bezos, Warren Buffet in Bill Gates. Bezosovo vrednost je revija Forbes nedavno ocenila na 112 milijard dolarjev, dodaja francoska tiskovna agencija AFP. Je pa kitajski poslovnež nedavno napovedal upokojitev, saj se želi posvetiti filantropiji.

Razmere na Kitajskem se postopoma izboljšujejo za ženske, ki so lani predstavljale 28,7 odstotka vseh ultrabogatašev. To je največ v zadnjih 20 letih, navaja Hurun. Najbogatejša ženska je Yang Huiyan, nepremičninska dedinja, težka 150 milijard juanov (21 milijard dolarjev).