c S
Program Podjetnost je ženskega spola zaključuje že šesta generacija podjetnic 10.10.2018 13:49 Ljubljana, 10. oktobra (STA) - V Ljubljani so se srečale udeleženke programa Podjetnost je ženskega spola, s katerim želi država brezposelnim ženskam s terciarno izobrazbo kot bodočim podjetnicam podati osnovno podjetniško znanje in finančno spodbudo. V šestih generacijah se je usposabljanja udeležilo skupno 1500 žensk, skoraj 90 odstotkov pa jih je nato ustanovilo podjetje.

Današnji dogodek so zasnovali kot sejem s predstavitvijo izdelkov in storitev udeleženk ter mreženjem, namenjen pa je bil udeleženkam vseh generacij programa.

Kot je za STA pojasnila vodja programa Mojca Skalar Komljanc z agencije Spirit, je bila povod za začetek programa potreba po podjetniškem usposabljanju za brezposelne ženske s terciarno izobrazbo, ki se je pojavila na zavodu za zaposlovanje. "Program v celoti financira ministrstvo za gospodarstvo, ministrstvo za delo in zavod za zaposlovanje pa zagotavljata subvencijo v višini 5000 evrov za vsako udeleženko," je pojasnila.

Sto ur trajajočega usposabljanja se morajo bodoče podjetnice udeležiti v celoti. Na njem med drugim spoznajo, kako zasnovati podjetniško idejo in kako pripraviti dober poslovni model, pridobijo pa tudi nekaj pravnih nasvetov. "Opremljene so s podjetniškimi znanji za novo podjetniško pot," je poudarila Skalar Komljančeva.

Trenutno se zaključuje šesta generacija programa, ki se ga je doslej udeležilo okoli 1500 podjetnic. Letno izvedejo dve generaciji. Kot je za STA dejala vodja sektorja za podjetništvo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Marlen Skarlovnik, smo Slovenci po enakopravnosti spolov glede višine plač visoko na lestvicah, po zgodnji podjetniški aktivnosti pa na njihovem repu.

To, da v programu poleg gospodarskega ministrstva in Spirita sodelujeta še ministrstvo za delo in zavod za zaposlovanje, omogoča ponudbo komplementarnih programov, je poudarila Skarlovnikova.

Na uspešnost vključenih podjetnic so zelo ponosni, saj je skoraj 90 odstotkov sodelujočih v programu po njegovem zaključku ustanovilo svoje podjetje. "Samo deset odstotkov podjetnic prve generacije ne posluje več," je dodala.

Kot je za STA povedala vodja sektorja za spodbujanje tehnološkega razvoja in inovativnosti na Spirit Slovenija Irena Meterc, lahko podjetnice po končanem usposabljanju koristijo tudi druge brezplačne podporne storitve, ki jih ponuja država.

Med drugim lahko obiščejo eno od regijskih Spot točk, kjer svetovalci prepoznajo izzive, s katerimi se soočajo podjetnice, in jim ponudijo prilagojeno pomoč. "Če pa gre za inovativno poslovno idejo, ki ima potencial za hitro globalno rast, se lahko podjetnice vključijo v katerega od inkubatorjev ali tehnoloških parkov, kjer najdejo tudi podporo zunanjih mentorjev in specializirane delavnice za razvoj njihove poslovne ideje," je pojasnila.

Podjetnice, ki so se udeležile programa, se ukvarjajo predvsem s storitvenimi dejavnostmi in lastno proizvodnjo izdelkov široke potrošnje. "Gre za podjetnice, ki ustvarjajo bodisi s svojim znanjem ali svojimi rokami. Ne gre za zelo inovativne prodorne projekte, ki pa so prav zaradi tega tudi manj tvegani," je še dodala Skalar Komljančeva.

Programa se je udeležila tudi Mateja Čibej, ki je ustanovila specializirano podjetje za izdelavo in prodajo nedrčkov za ženske, ki so zbolele za rakom dojk. Kot je povedala za STA, ji je program zelo pomagal pri ustanovitvi podjetja in zagonu poslovanja. "Vsaka podjetnica na začetku doživlja porodne krče, zato so vsi tovrstni nasveti dobrodošli," je dodala.