c S
Pred SDH kadrovske odločitve 10.10.2018 11:50 Ljubljana, 10. oktobra (STA) - Pred Slovenskim državnim holdingom (SDH) so pomembne kadrovske odločitve. Nadzorniki upravljalca državnega premoženja izbirajo dva nova člana uprave holdinga, po besedah prvega nadzornika Damjana Beliča pa je odločitev pričakovati v novembru. V petek se medtem izteče javni poziv za novega nadzornika SDH.

Na mednarodni razpis za dva nova člana uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki se je iztekel konec septembra, je pravočasno prispelo 38 prijav.

Nadzorni svet se je zanj odločil po odhodu začasnega člana uprave Andreja Bertonclja na mesto finančnega ministra. Po junijskem odhodu Nade Drobne Popovič in nato še Bertoncljevem prevzemu je namreč v upravi ostala le še predsednica Lidija Glavina. Da bi odpravilo nesklepčnost uprave, je sodišče na predlog nadzornikov v upravo nedavno začasno imenovalo Vanesso Grmek.

Kot je za STA povedal Belič, veliko število prijavljenih na razpis za člana uprave holdinga terja čas. Treba je namreč opraviti pogovore s kandidati in kandidature oceniti. Nadzorniki so po njegovih besedah v prvi krog izbora uvrstili 24 kandidatov, želja pa je, da bi do drugega kroga nabor zmanjšali na osem.

Odločitve Belič pričakuje v novembru, imen, ki krožijo v javnosti, pa ni želel komentirati. Med najbolj znanimi imeni, ki se omenjajo, sta nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Dušan Zorko in donedavni generalni direktor Steklarne Hrastnik Andrej Božič, ki je temeljito poslovno prestrukturiral podjetje.

Portal Siol danes omenja še Štefana Belingarja, vodjo poslovanja s pravnimi osebami v podružnici BKS banke v Ljubljani, pred tem pa je dva mandata vodil Deželno banko Slovenije, Aleša Skoka, nekdanjega člana uprave domžalskega Heliosa in trenutno nadzornika Cinkarne Celje ter nekdanjega vodilnega v Savi Turizem in Hotelih Bernardin Andreja Prebila in nekdanjega predsednika uprave Probanke Iga Grudna, oba delujeta v Družbi za upravljanje terjatev bank.

V medijih je bilo mogoče zaslediti še Petra Kukovico, ki je donedavnega sedel v upravi Gorenja, vodjo pravne službe SDH in nekdanjo predsednico uprave Dela Marjeto Zevnik, nekdanjega člana uprave Sija Denisa Manceviča in nekdanjega člana uprave Petrola Romana Dobnikarja.

Belič si želi, da bi odločitev izpeljala sedanja sestava nadzornega sveta. Ta trenutno šteje štiri člane, poleg predsednika Beliča so člani še Duško Kos, Igor Kržan in Janez Vipotnik. Po zakonu o SDH je nadzorni svet petčlanski. Peti član je bil do aprila Bertoncelj, ki je bil nato, kot rečeno, najprej imenovan za začasnega člana uprave SDH, septembra pa je, kot omenjeno, postal minister za finance.

V bližnji prihodnosti se bo četverici, če bo šlo vse po sreči, pridružil še en član. Ministrstvo za finance je konec septembra namreč objavilo javni poziv za člane nadzornega sveta SDH. Zainteresirani kandidati morajo prijave posredovati do petka opoldne, o predlogu vlade pa bo na koncu odločal DZ.