c S
NLB zelena luč za izplačilo dividend za lani 10.10.2018 11:49 Ljubljana, 10. oktobra (STA) - Skupščina NLB v državni lasti bi lahko v naslednjih dneh znova odločala o tem, da bilančni dobiček za lani nameni za dividende. Za to naj bi neuradno dobila zeleno luč Evropske centralne banke (ECB), s tem pa bi se v državni proračun lahko prelilo 270,6 milijona evrov.

Čeprav je skupščina NLB že konec junija želela celoten bilančni dobiček v višini 270,6 milijona evrov, ki vključuje tudi 189,1 milijona evrov lanskega čistega dobička, nameniti za dividende, je morala takrat skleniti, da ta ostane nerazporejen. NLB je namreč morala zaradi tveganj glede postopkov proti LB oz. NLB zaradi prenesenih deviznih vlog hrvaških varčevalcev pridobiti soglasje ECB.

Ta naj bi po današnjih navedbah Financ o tem neuradno odločila v ponedeljek. ECB je pri tem čakala na uveljavitev zakona za zaščito NLB. Zakon, ki določa, da se iz sklada za nasledstvo NLB povrne finančna vrednost, če pride do prisilnih izvršb na premoženje NLB na Hrvaškem, se je v Sloveniji uveljavil sredi avgusta.

V primeru ugodnega razpleta postopka prodaje NLB po metodi javne ponudbe delnic (IPO) bi dividende, ki jih je v zadnjih letih v proračun prispevala NLB, in kupnina lahko dosegle znesek, ki ji ga je država namenila konec leta 2013 za državno pomoč. Razplet dividendne zgodbe v teh dneh pa je pomemben tudi zato, ker naj bi bila prav prihodnji teden objavljena namera za prodajo 75 odstotkov minus eno delnico NLB. ECB naj bi tako sedaj očitno presodila tudi, da je ambicija Slovenije za prodajo banke resna.