c S
Industrijska proizvodnja avgusta porasla 10.10.2018 11:16 Ljubljana, 10. oktobra (STA) - Vrednost industrijske proizvodnje je bila v avgustu za dva odstotka višja kot v juliju in za 6,9 odstotka višja kot v lanskem avgustu, je danes sporočil državni statistični urad. V prvih osmih mesecih je bila rast glede na enako obdobje lani 7,2-odstotna.

Vrednost industrijske proizvodnje se je na mesečni ravni zvišala v vseh treh dejavnostih: v rudarstvu (za 5,3 odstotka), v predelovalnih dejavnostih (za dva odstotka) in v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (za 1,9 odstotka).

V skupinah dejavnosti po namenu porabe proizvodov se je industrijska aktivnost na mesečni ravni v proizvodnji izdelkov za široko porabo zvišala (za 7,8 odstotka), v proizvodnji izdelkov za vmesno porabo je bila enaka kot v prejšnjem mesecu, v proizvodnji izdelkov za investicije pa je upadla (za 4,8 odstotka).

Prihodek industrijskih podjetij, ustvarjen v avgustu, je bil za 1,6 odstotka nižji od prihodka v juliju. Nižji je bil predvsem prihodek podjetij v predelovalnih dejavnostih (za 1,7 odstotka). Prihodek v rudarstvu je bil za 9,2 odstotka višji kot v prejšnjem mesecu.

Prihodek, ki so ga industrijska podjetja ustvarila od januarja do avgusta, je bil za 3,1 odstotka višji od prihodka v istem obdobju prejšnjega leta, glede na povprečje leta 2015 pa je bil višji za 20,3 odstotka.

Vrednost zalog dokončane in nedokončane proizvodnje se je v avgustu zvišala tako na mesečni (za 1,7 odstotka) kot na letni ravni (za 9,9 odstotka). Na obeh ravneh se je najbolj zvišala pri proizvodih za vmesno porabo (za 3,3 odstotka oz. za 13,7 odstotka).