c S
Pahor napoveduje nov razpis za guvernerja 10.10.2018 07:26 Ljubljana, 09. oktobra (STA) - Potem ko DZ danes ni podprl predloga za imenovanje Primoža Dolenca na položaj guvernerja Banke Slovenije, je predsednik republike Borut Pahor napovedal objavo novega razpisa. S poslanskimi skupinami v državnem zboru se namerava o tem vprašanju posvetovati že v drugi polovici oktobra.

Dolenc, ki po odhodu Boštjana Jazbeca z mesta guvernerja Banke Slovenije od letošnjega maja opravlja funkcijo namestnika guvernerja, je danes na tajnem glasovanju dobil 30 glasov poslancev, potreboval pa bi jih najmanj 46.

Predsedujoči na seji Dejan Židan je napovedal, da bo o tem takoj obvestil predsednika republike in ta je kmalu po koncu izredne seje sporočil, da bo objavil nov poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za položaj guvernerja Banke Slovenije. Poziv bo trajal predvidoma tri tedne, so sporočili iz predsednikovega urada.

Po presoji kandidatur in posvetovanjih s poslanskimi skupinami namerava Pahor izbranega kandidata čim prej predlagati državnemu zboru v izvolitev. Kot je napovedal, se bo o tem vprašanju s poslanskimi skupinami posvetoval že v drugi polovici oktobra, ko se bo z njimi sestal v zvezi z izbiro kandidata za novega ustavnega sodnika.

Pahor je 42-letnega Dolenca predlagal za guvernerja izmed petih prijavljenih kandidatov, čeprav nihče od prijavljenih kot tudi drugih kandidatov izven razpisa ni imel zagotovljene zadostne podpore. Vendar je DZ letos spomladi enkrat glasovanje o guvernerju že odložil in Banka Slovenije je brez guvernerja že več kot pet mesecev, vnovična odložitev odločanja se mu zato ni zdela sprejemljiva.

Za imenovanje bi Dolenc potreboval glasove večine vseh poslancev, vendar jih je dobil le 30. Enotno podporo so mu danes napovedali le v poslanskih skupinah SD, SMC in DeSUS, na nedavni seji mandatno-volilne komisije DZ pa še v SNS ter poslanca narodnosti. Nasprotniki njegovega imenovanja pa so opozarjali predvsem na vlogo, ki jo je Banka Slovenija odigrala v času po mnenju mnogih nepotrebne in predrage sanacije bank.

Po seji DZ so se zavzeli za nov razpis za guvernerja. Vodja poslanske skupine največje vladne stranke LMŠ Brane Golubović je ob vprašanju, ali je neuspešno imenovanje fiasko koalicije, spomnil, da to ni bil predlog vlade, pač pa predsednika republike. Pomembno ni le glasovanje koalicije, pač pa tudi opozicije, pri tokratnem imenovanju pa po Golubovićevih besedah ni bilo dovolj zaupanja. "Velika večina je menila, da ne izpolnjuje meril, ki bi jih moral izpolnjevati za to funkcijo," je dejal, a zatrdil, da to ne napoveduje slabih odnosov med koalicijo in predsednikom republike.

Kot je povedal Golubović, razumejo predlog predsednika in ga spoštujejo, a mora tudi on spoštovati možnost poslancev, da se lahko avtonomno odločijo. V LMŠ se zavzemajo za nov razpis za guvernerja in bistveno bolj aktivno vlogo tudi koalicijskih poslanskih skupin pri pogovorih glede kandidata.

V Levici so neizvolitve Dolenca veseli, je povedal koordinator stranke Luka Mesec. Med postopkom so sicer neformalno kot eno od možnih rešitev oz. imen omenili ekonomista Damjana Kozamernika. Na vprašanje, ali si želijo, da bi se prijavil na nov razpis, je Mesec danes odgovoril, da se bodo o tem še pogovarjali, najprej pa so se morala novemu razpisu odpreti vrata.

Zdaj se bodo po njegovih besedah v Levici sami in potem tudi z drugimi poslanskimi skupinami poskusili uskladiti in predlagati kandidata, ki bi lahko dobil ustrezno večino ter bil sposoben in voljan presekati z dediščino Banke Slovenije v zadnjih petih letih. Neimenovanje Dolenca je sicer po ocenah Mesca Pahorjev fiasko. "Predsednik republike je predlagal kandidata, ki je dobil v DZ 30 glasov, kar pove veliko o njegovi razsodnosti," je bil oster koordinator Levice.

V NSi, kjer Dolenca niso podprli, si po besedah vodje poslanske skupine Jožeta Horvata želijo, da se današnja zavrnitev kandidata razume kot odpiranje nove možnosti za iskanje optimalnejšega guvernerja za Banko Slovenije.

V izjavi je spomnil, da za NSi noben od prijavljenih kandidatov na prvem razpisu ni bil optimalen, predsedniku republike pa so povedali, da bi razmislili o morebitnem šestem kandidatu, če bi ga predlagal. Pahorju je Horvat pojasnil, da so imeli v mislih ekonomista Igorja Mastena, s katerim so že dobro sodelovali v času sprejemanja zakona o fiskalnem pravilu.

Mastena je sicer že to pot favorizirala SAB, ki prav tako danes ni podprla Dolenca. Izjav po seji v tej poslanski skupini niso dajali, prav tako ne v SDS, ki ni podpirala nobenega od prijavljenih kandidatov.