c S
Komisija DZ o podelitvi licenc za 5G družbi BTC 10.10.2018 07:41 Ljubljana, 10. oktobra (STA) - Komisija DZ za nadzor javnih financ bo danes na nujni seji govorila o podeljevanju testnih licenc za peto generacijo mobilne telefonije (5G) družbi BTC in zaposlitvi nekdanjega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja v BTC. Od sklica seje je sicer Koprivnikar službo v BTC že zapustil, družba BTC pa je vrnila licence.

Predsednik komisije Anže Logar (SDS) je sejo sklical v torek prejšnji teden, dan zatem, ko je spletni portal Požareport pisal o domnevni korupciji pri povezavah med frekvencami za BTC in zaposlitvijo Koprivnikarja. Nekdanji minister naj bi službo v BTC kot izvršni direktor za poslovno transformacijo dobil, ker naj bi družbi pomagal pri pridobitvi licenc za 5G.

Za sejo komisije so se med drugimi zavzeli v NSi, kjer so menili, da bi moralo računsko sodišče revidirati poslovanje Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos), predvsem podeljevanje frekvenc, postopek pa da bi morala uvesti tudi protikorupcijska komisija.

Očitke so zavrnili tako Koprivnikar kot v BTC in Akosu. V ločenih odzivih so med drugim dejali, da lahko testne frekvence uporablja več slovenskih podjetij in organizacij na podlagi zakona in javnega poziva. Svet Akosa je sicer v začetku tega tedna sklenil, da bo izvedel izredno zunanjo revizijo postopka dodelitve teh frekvenc.

Koprivnikar je zatrdil, da ni šlo za kakršno koli povezavo v zvezi z zaposlitvijo v BTC. V nedeljo je izstopil iz stranke SMC, v torek pa je sporočil, da je ob "načrtovani politični gonji" podal odpoved pogodbe o zaposlitvi v BTC. V BTC so prav tako v torek "v luči negativnega političnega in medijskega odziva" frekvence Akosu vrnili.