c S
Koprivnikar podal odpoved zaposlitve v BTC 09.10.2018 15:31 Ljubljana, 09. oktobra (STA) - Nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar je podal odpoved pogodbe o zaposlitvi na mestu izvršnega direktorja za poslovno transformacijo v družbi BTC. Kot je navedel, je načrtovana politična gonja proti njemu dosegla namen, saj ne more sprejeti, da se odlično sodelovanje, ki se ga je veselil, sprevrača v boj z mlini na veter.

Koprivnikar je podal odpoved zaradi očitkov o zlorabi položaja pri podeljevanju frekvenc za testiranje 5G tehnologije družbi BTC v zameno za zaposlitev, ob tem pa zatrdil, da se v politiko ne bo več vračal.

V BTC so potrdili, da je Koprivnikar odpovedal delovno razmerje v njihovi družbi. BTC pa je obvestil Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos), da dodeljenih začasnih, nekomercialnih, testnih frekvenc ne bo uporabljal in jih družba vrača. V dopisu, ki so ga posredovali medijem, so navedli, da družba tudi doslej absolutno ni uporabljala frekvenc, kljub temu da so namenjene za evropske projekte.

"Žal kljub temu da je šlo za testne, nekomercialne in neprofitne namene zgolj na področju BTC City, družba vrača frekvence v luči negativnega političnega in medijskega odziva," je zapisal predsednik uprave BTC Jože Mermal. Na Akosu so sicer za STA pojasnili, da doslej še niso prejeli uradnega obvestila o neuporabi frekvenc.

"Povabila v BTC sem bil iskreno vesel, trdno prepričan, da z nobenim mojim dosedanjim ravnanjem nisem dal niti najmanjšega povoda za dvom v poštenje in zakonitost delovanja. Odpovedal sem se nadomestilu za bivše politike, iskanju službe v državni upravi ali z državo kakor koli povezanim podjetjem, da ne bi bilo dvoma. Očitno sem žrtev lastne naivnosti," je Koprivnikar zapisal na svojem Facebook profilu.

Vsem nadzornim in preiskovalnim institucijam ter tudi političnim organom je na voljo za vsakršne informacije in pojasnila, ker pa se boji, da dejstva zanimajo le malokoga, je pojasnila objavil še na družbenem omrežju.

Med drugim je v dolgem zapisu spomnil, da je bilo na podlagi akcijskega načrta Evropske komisije predvideno preliminarno testiranje frekvenc 5G v letu 2017 oz. 2018, pri čemer je bilo predvideno trajanje projektov do treh let. "Od tod torej izhaja maksimalno obdobje treh let za pridobitev radijskih frekvenc za testiranje v okviru Evropskih razvojnih projektov," je pojasnil.

Dodal je, da v zakonodajnem postopku ni bilo nobenih pripomb na predlog člena v zakonu o elektronskih komunikacijah, tudi ne v delu, ki se nanaša na brezplačno podeljevanje začasnih testnih frekvenc. Akos je poleg BTC odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc za testiranje v okviru evropskih projektov izdala še družbam Elektro Gorenjska, AMZS in Internet Institut, ki so predstavili konkretne projekte.

Svet Akosa je sicer zaradi očitkov o zlorabi položaja pri podeljevanju frekvenc za testiranje 5G tehnologije v ponedeljek sklenil, da izvede izredno zunanjo revizijo postopka dodelitve teh frekvenc. V Akosu so sicer v minulih dneh vse očitke zavrnili in poudarili, da BTC ni edino podjetje s podeljenimi testnimi frekvencami. Komisija DZ za nadzor javnih financ pa bo podeljevanje licence za testiranje pete generacije mobilne telefonije družbi BTC v sredo obravnavala na nujni seji.