c S
Zdravniki se ne strinjajo z ukrepi vodstva šempetrske bolnišnice 09.10.2018 15:49 Šempeter pri Gorici, 09. oktobra (STA) - Vodstvo šempetrske bolnišnice je v dogovoru z novim vodjem kirurškega oddelka Danijelom Bešič Loredanom zaradi pomanjkanja srednjih medicinskih sester preložilo več operacij. Vendar se zdravniki, združeni v sindikatu Fides, s tem ne strinjajo, je danes na novinarski konferenci vodstva bolnišnice povedal sindikalni zaupnik Fidesa Silvan Saksida.

Namesto prestavljanja operacij bi lahko po njegovem mnenju našli notranje rezerve s prerazporeditvami zaposlenih znotraj bolnišničnih oddelkov. "Sprejeti ukrep je škodljiv za bolnike, ki že mesece čakajo na operacijo, z njim pa vodstvo izvaja tudi pritisk na druge zaposlene," je povedal Saksida.

Po njegovih besedah je nesprejemljivo, da se je vodstvo za tak ukrep odločilo le na enem izmed oddelkov znotraj kirurške službe, in to tistem, ki najbolje dela. "Ta ukrep je strokovno in finančno popolnoma neupravičen," je še dejal Saksida.

Predstavniki ostalih sindikatov v šempetrski bolnišnici so na današnji novinarski konferenci povedali, da so se v večini strinjali z ukrepom strokovnega vodstva bolnišnice, ki se je odločilo za preložitev 31 operacij zaradi pomanjkanja medicinskih sester. Saj bi sicer lahko ogrozili varnost bolnikov, so povedali.

Direktor bolnišnice Stanislav Rijavec je povedal, da so v spomladanskih mesecih pogrešali okoli 25 medicinskih sester s srednjo izobrazbo, v poletnih mesecih pa je odšlo še dodatnih 20 zaposlenih, tako da bi v šempetrski bolnišnici potrebovali trenutno okoli 50 medicinskih sester s srednjo in višjo izobrazbo.

Trenutno je bolnišnica razpisala 24 prostih delovnih mest, s sedmimi medicinskimi sestrami pa se dogovarjajo za sodelovanje preko podjemne pogodbe. Tako naj bi se stanje zaradi pomanjkanja zaposlenih izboljšalo do predvidoma 19. novembra. Tudi bolniki, ki so jim odložili že napovedane operacije, naj bi nove datume dobili do najkasneje 15. januarja, je povedala strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler.

Podobne težave, kot jih imajo v kirurški službi, imajo v šempetrski bolnišnici še nekateri drugi oddelki. Savnik Winklerjeva je tako omenila tudi ginekološko-porodniško službo, vendar jim zaenkrat tam še ni bilo treba odpovedati že naročenih posegov.

Srednje in diplomirane medicinske sestre odhajajo predvsem v primarne zdravstvene ustanove, kjer imajo boljše pogoje dela in višje plače. Sindikalni zaupnik sindikata Florence Pergam Klemen Šuligoj pa je ob tem dodal, da je "pravzaprav sreča v nesreči, da italijanski trg dela ni bolj odprt, saj bi tako izobražen strokovni kader z veseljem odhajal na delo v sosednjo državo, kot se to dogaja na slovensko-avstrijski meji."

Glavna medicinska sestra Klara Bavčar pa je povedala še, da velja pomanjkanje medicinskih sester predvsem na različnih bolnišničnih oddelkih in ne v ambulantah. Plača medicinske sestre začetnice brez vseh dodatkov za nočno in nadurno delo znaša okoli 750 evrov neto, sestre z 20-letno delovno dobo z dodatki pa okoli 1000 evrov neto.