c S
Italijanski finančni minister zagovarja proračunske načrte 09.10.2018 13:48 Rim, 09. oktobra (STA) - Italijanski minister za gospodarstvo in finance Giovanni Tria je danes v parlamentu v Rimu predstavil finančne načrte vlade in vnovič zavrnil kritike iz Bruslja. S predstavljenim proračunskim osnutkom bo lahko Italija aktivno spodbujala gospodarsko rast in tako zmanjšala razkorak do preostalih članic območja evra, je dejal.

Deset let po hudi gospodarski in finančni krizi Italija še vedno beleži počasnejšo gospodarsko rast kot njene partnerice v območju evra. "To ni več sprejemljivo," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA menil Tria.

Nova populistična italijanska vlada je Evropsko komisijo razburila z načrti, da bo proračunski primanjkljaj v letu 2019 dosegel 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). To bi bilo trikrat več, kot pa je načrtovala prejšnja vlada.

Poleg tega v Rimu ne načrtujejo nobenih strukturnih reform, kot zahteva komisija, ki bi državi omogočile korenitejše zmanjšanje visokega dolga. Ta je trenutno pri 132 odstotka BDP in drugi najvišji v EU, takoj za grškim.

Tria je danes izrazil prepričanje, da bo z Evropsko komisijo prišlo do "konstruktivnega dialoga" o italijanskih proračunskih načrtih. Je pa pomembno omiliti ton debate, je opozoril.

Višja gospodarska rast bi po njegovih besedah Italiji omogočila zmanjšati stopnjo brezposelnosti in hitrejše zmanjšanje zadolžitve. Do leta 2021 namerava država zmanjšati svoj dolg na 126,7 odstotka BDP, je napovedal.

Obseg BDP Italije še vedno zaostaja za ravnjo izpred krize, trenutno je na štiri odstotke nižji vrednosti kot v letu 2008. V tem času se je povečal tudi prepad med bogatimi regijami na severu Italije ter jugom države, je dejal minister. Pod pragom revščine živi 17,4 milijona ljudi.

Italijanski proračunski načrt so po njegovih besedah "drzni", a ne neodgovorni. "Proračunsko stabilnost je mogoče doseči le s socialno stabilnostjo," je menil. Z velikimi investicijami je treba spodbuditi gospodarsko rast, le tako se je mogoče zoperstaviti vse večjemu evroskepticizmu.