c S
Počivalšek vztraja pri prestrukturiranju slovenskega turističnega gospodarstva 09.10.2018 13:46 Portorož, 09. oktobra (STA) - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek si bo v novem mandatu še naprej prizadeval za prestrukturiranje turističnih podjetij v državni lasti. "Nisem prepričan, če bomo uspeli to prelomiti, ker so sile, ki tega ne želijo, zelo močne, a bomo naredili vse, kar je v naši moči," je dejal na Dnevih slovenskega turizma (DST).

Slovenskemu turizmu se po lanskem rekordnem letu znova obeta rast tako v smislu fizičnih kazalnikov kot prihodkov, bo pa ta rast nekoliko bolj zmerna, je na novinarski konferenci v Portorožu povedal Počivalšek. Med razlogi za uspehe je izpostavil razvoj novih visoko kakovostnih proizvodov in ponovno osamosvojitev Slovenske turistične organizacije (STO) ter podvojitev njenega proračuna na okoli 12 milijonov evrov.

Med dosežki minulega mandata je Počivalšek izpostavil državno podporo pri oblikovanju 84 novih inovativnih in integralnih turističnih produktov, 31 vodilnim turističnim destinacijam je država pomagala pri razvoju in digitalni promociji, v okviru SID banke pa je za investicije v turizmu rezerviranih 160 milijonov evrov za zelo ugodna posojila.

Spomnil je tudi na dvig maksimalnega zneska turistične takse, katere višino občino določajo same. Novi zakon o Kobilarni Lipica bo po njegovem zagotovil, da bo kobilarna s povezano ponudbo znova postala pomemben steber slovenske turistične ponudbe. Kot korak v pravo smer je izpostavil tudi uvedbo nove kategorizacije nastanitvenih obratov oz. standardov Hotelstars za slovenske hotele.

V novem mandatu želi Počivalšek nadaljevati z aktivnostmi podpore različnim delom turizma. Med prioritetami je izpostavil prestrukturiranje turističnih podjetij v državni lasti.

"To je področje, okoli katerega so se lomila in se bodo še lomila kopja. Nisem prepričan, da bomo uspeli to prelomiti, ker so sile, ki tega ne želijo, zelo močne. A bomo naredili vse, da bomo ta hotelski del, ki predstavlja 40 odstotkov podjetij in 70 odstotkov vseh hotelskih sob v Sloveniji, prestrukturirali na način, da bo bolj uspešen in bo podpiral zgodbo petzvezdičnih doživetij," je dejal.

V načrtu je tudi priprava načrtov za vsako od štirih makrodestinacij, ki jih opredeljuje strategija trajnostne rasti slovenskega turizma, ter oblikovanja modela za spodbujanje ustrezne kadrovske politike.

Počivalšek je obljubil tudi celovito prenovo in posodobitev zakona o gostinstvu. "Nisem zadovoljen z doseženim v prejšnjem mandatu. Smo nadregulirana država. Z zakonom o gostinstvu bomo panogo liberalizirali do te mere, da bomo lahko prepustili odgovornemu turističnemu gospodarstvu, da bo vodilo zadeve," je napovedal.

Direktorica STO Maja Pak je medtem povedala, da se v prvih osmih mesecih letošnjega leta v slovenskem turizmu kaže devetodstotna rast prihodov in 15-odstotna rast prenočitev, pri tujcih pa beležimo 14 odstotkov več prihodov in 20 odstotkov več prenočitev. "Dobra novica je, da se v letošnjem letu podaljšuje doba bivanja," je dodala Pakova.

Predsednik Turistično gostinske zbornice Slovenije Andrej Prebil je med drugim izpostavil pomen dvodnevnega Gostinsko turističnega zbora, ki letos obeležuje visoko 65. obletnico. "Odločitve, ki so bile sprejete v zadnjih letih, od ustanovitve STO do vzpostavitve sistema s strani ministrstva za gospodarstvo, so gotovo pripomogle, da v gospodarstvu lažje delujemo in dosegamo boljše rezultate, predvsem pa, da se posvečamo zaposlenim in gostom ter razvoju produktov," je dodal.

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Blaž Cvar je med drugim izpostavil zadovoljstvo z razglasitvijo Slovenije za Evropsko gastronomsko regijo 2021. V sekciji so odločeni krepiti blagovno znamko Gostilna Slovenija, pred kratkim so jo promovirali tudi v ZDA.

V ponedeljek so v Portorožu že slavili najboljši kraji in ponudniki v okviru tekmovanja Moja dežela - lepa in gostoljubna. "Urejenost v naši državi se vrsto let izboljšuje," je poudaril predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja.

Predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije Drago Bulc pa je med drugim napovedal pobudo za ustanovitev društva turističnih novinarjev EU s sedežem v Sloveniji.

Na Dnevih slovenskega turizma bodo sicer zvečer v Piranu podelili tudi najvišje nagrade v tej panogi pri nas. Naziv ambasador slovenskega turizma 2018, ki ga podeljuje ministrstvo za gospodarstvo, bo prejel Albert Salman iz organizacije Green Destinations. Naziv sejalec 2018 si je po oceni STO prislužil produkt SlovenianBears - medvedu prijazno fotografsko doživetje.

Priznanje za izjemen prispevek k razvoju slovenskega turizma, ki ga podeljuje Turistično gostinska zbornica Slovenije, bo šlo v roke Ivana Hribarja. Priznanje za življenjsko delo v gostinstvu bo, kot je odločila sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, prijel Jernej Petač iz gostilne Mihovec.

Priznanje za izjemen prispevek pri razvoju turistične društvene organizacije, ki ga podeljuje Turistična zveza Slovenije, bo prejel Misja. Kristalni Triglav 2018, nagrado Društva turističnih novinarjev Slovenije, sta si prislužila Čebelarska zveza Slovenije ter predsednik te zveze Boštjan Noč, nagrado kristalni Triglav za osebnost, o kateri skupaj odločajo soorganizatorji Dnevov slovenskega turizma, pa bo prejel Bulc.