c S
Počivalšek vztraja pri prestrukturiranju slovenskega turističnega gospodarstva 09.10.2018 11:27 Portorož, 09. oktobra (STA) - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek si bo v novem mandatu še naprej prizadeval za prestrukturiranje turističnih podjetij v državni lasti. "Nisem prepričan, če bomo uspeli to prelomiti, ker so sile, ki tega ne želijo, zelo močne, a bomo naredili vse, kar je v naši moči," je dejal na Dnevih slovenskega turizma (DST).

Slovenskemu turizmu se po lanskem rekordnem letu znova obeta rast tako v smislu fizičnih kazalnikov kot prihodkov, bo pa ta rast nekoliko bolj zmerna, je na novinarski konferenci v Portorožu povedal Počivalšek. Med razlogi za uspehe je izpostavil razvoj novih visoko kakovostnih proizvodov in ponovno osamosvojitev Slovenske turistične organizacije (STO) ter podvojitev njenega proračuna na okoli 12 milijonov evrov.

Med dosežki minulega mandata je Počivalšek izpostavil državno podporo pri oblikovanju 84 novih inovativnih in integralnih turističnih produktov, 31 vodilnim turističnim destinacijam je država pomagala pri razvoju in digitalni promociji, v okviru SID banke pa je za investicije v turizmu rezerviranih 160 milijonov evrov za zelo ugodna posojila.

Spomnil je tudi na dvig maksimalnega zneska turistične takse, katere višino občino določajo same. Novi zakon o Kobilarni Lipica bo po njegovem zagotovil, da bo kobilarna s povezano ponudbo znova postala pomemben steber slovenske turistične ponudbe. Kot korak v pravo smer je izpostavil tudi uvedbo nove kategorizacije nastanitvenih obratov oz. standardov Hotelstars za slovenske hotele.

V novem mandatu želi Počivalšek nadaljevati z aktivnostmi podpore različnim delom turizma. Med prioritetami je izpostavil prestrukturiranje turističnih podjetij v državni lasti.

"To je področje, okoli katerega so se lomila in se bodo še lomila kopja. Nisem prepričan, da bomo uspeli to prelomiti, ker so sile, ki tega ne želijo, zelo močne. A bomo naredili vse, da bomo ta hotelski del, ki predstavlja 40 odstotkov podjetij in 70 odstotkov vseh hotelskih sob v Sloveniji, prestrukturirali na način, da bo bolj uspešen in bo podpiral zgodbo petzvezdičnih doživetij," je dejal.

V načrtu je tudi priprava načrtov za vsako od štirih makrodestinacij, ki jih opredeljuje strategija trajnostne rasti slovenskega turizma, ter oblikovanja modela za spodbujanje ustrezne kadrovske politike.

Počivalšek je obljubil tudi celovito prenovo in posodobitev zakona o gostinstvu. "Nisem zadovoljen z doseženim v prejšnjem mandatu. Smo nadregulirana država. Z zakonom o gostinstvu bomo panogo liberalizirali do te mere, da bomo lahko prepustili odgovornemu turističnemu gospodarstvu, da bo vodilo zadeve," je napovedal.

Direktorica STO Maja Pak je medtem povedala, da se v prvih osmih mesecih letošnjega leta v slovenskem turizmu kaže devetodstotna rast prihodov in 15-odstotna rast prenočitev, pri tujcih pa beležimo 14 odstotkov več prihodov in 20 odstotkov več prenočitev. "Dobra novica je, da se v letošnjem letu podaljšuje doba bivanja," je dodala Pakova.