c S
Na Jezerskem 4. novembra referendum o občinski meji 09.10.2018 11:04 Jezersko, 09. oktobra (STA) - Z današnjim dnem se na Jezerskem uradno izteka rok za zbiranje podpisov za občinski referendum o spremembi meje s Kamniško Bistrico, ki kamniški občini omogoča dostop do evropskega denarja za obmejne projekte. Pobudnik je predčasno zbral potrebne podpise in občinski svet je že minulo sredo za datum referenduma določil 4. november.

Že pred začetkom zbiranja podpisov za razpis naknadnega referenduma o odloku o spremembi meje, s katero kamniška občina in osrednjeslovenska regija dobivata mejo z Avstrijo, je bilo jasno, da pobudnik referenduma, občinski svetnik Primož Muri ne bo imel imel težav z zbiranjem potrebnih podpisov.

Zbrati je moral podpise najmanj petih odstotkov volivcev v občini in ker ima občina Jezersko samo 539 volilnih upravičencev, je bila zahtevana meja pri 27 podpisih. Že pod pobudo za razpis naknadnega referenduma, ki jo je Muri vložil v začetku junija, pa se je podpisalo 147 volivcev.

Zbiranje podpisov za razpis referenduma je steklo 4. septembra in Muri je 25. septembra na Občino Jezersko vložil zahtevo za razpis referenduma, podprto s 46 podpisi. Pogoji za razpis referendum so bili tako izpolnjeni in jezerski svetniki so na seji 3. oktobra sprejeli sklep o razpisu referenduma, ki bo 4. novembra.

Datum je predlagal župan Jurij Rebolj, ki meni, da vsebina lokalnih volitev in referenduma ne sodita skupaj in da bi sočasna izvedba med volivci lahko povzročila nejasnosti in zmedo. Kot je povedal, so mu tako svetovali tudi na ministrstvu za javno upravo. "Volitve in referendum ne sodijo na isti dan, četudi to pomeni večje stroške za občinski proračun, ki pa so zanemarljivi," je poudaril.

Muri je na drugi strani nad datumom referenduma presenečen, saj so ga prav na občinski upravi prosili, da bi zahtevo za referendum vložil tako, da bi se terminsko njegova izvedba poklopila z volitvami, kar bi bilo tako najbolj praktično in ekonomično. "To sem tudi storil, potem pa so si župan in občinski svet očitno premislili," je poudaril Muri.

Meni, da gre za maščevanje, in da je razlog, ki ga navaja župan, podcenjujoč do občanov, ki bodo morali tako dvakrat v dveh tednih na volišče. Prepričan je, da je razlog za odločitev župana in sveta v tem, da računajo na prenizko udeležbo in da ne bo dosežen kvorum, ki je na Jezerskem pri 108 volivcih. Vendar je Muri prepričan, da se bodo občani v zadostnem številu odzvali in zavrnili sporni odlok.

Rebolj je pričakoval takšne očitke, da želi nagajati pri izvedbi referenduma. "Vendar to definitivno ni moj namen," je zagotovil. "Če je bila tako močno izražena želja občanov po referendumu, jim ne bo težko priti na referendum dva tedna pred volitvami," je ocenil.

Jezerjani bodo tako 4. novembra odločali o vprašanju, ali so zato, da se uveljavi odlok o spremembi meje med naseljema Kamniška Bistrica in Zgornje Jezersko, ki ga je občinski svet sprejel 26. junija in z njim pristal na predlog države o spremembi meje, s katero kamniška občina pride do avstrijske meje.

Tako se slovensko območje za projekte čezmejnega sodelovanja širi na osrednjeslovensko regijo, kvota denarja za čezmejno sodelovanje med Slovenijo in Avstrijo v okviru programa Interreg se poveča za približno 20 milijonov evrov.

Rebolj je prepričan, da občinske meje niso tako pomembne, da s takšnimi manjšimi korekturami ne bi mogli iti naproti državi. Muri pa poudarja, da s spremembo Jezersko izgubi mejo s Solčavo v celotni dolžini okoli 500 metrov in da meja ostane le na eni točki, kar bi morda v prihodnje lahko predstavljalo omejitev pri kandidaturi občine na kakšnega od razpisov za sredstva.