c S
Po novi neuspeli prodaji kompleksa Pomurke ga bodo prevzeli ločitveni upniki 09.10.2018 08:33 Murska Sobota, 09. oktobra (STA) - Po zadnji neuspeli dražbi poslovnega kompleksa Pomurke po izklicni ceni 6,4 milijona evrov bo stečajna upraviteljica stavbna zemljišča in objekte na 18 hektarjih prenesla na ločitvene upnike, daleč največji je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB)

Na dražbo konec septembra ni prišel nihče, čeprav so bili po besedah stečajne upraviteljice Alenke Gril povabljeni vsi, ki so se za nakup kdaj zanimali. Tokrat je bilo prvič naprodaj vse, kar je znotraj tovarniške ograje, saj je Grilova konec leta 2016 uspela s tožbo in dobila tudi zemljišča, ki so bila zapisana kot last MIP Pomurke reja in so bila na prejšnjih dražbah iz prodaje izločena.

Tako je bila naprodaj tudi vgradna oprema, kotlovnica, hladilne naprave, transformatorska postaja in drugo, medtem ko je je glavnino proizvodne opreme na podlagi nezavezujočega zbiranja ponudb prodala v zadnjih dveh letih.

Največji del, opremo za mesno predelavo oz. obrat za konzerve je kupila družba Osem, ki proizvodni obrat še vedno najema, drugi večji najemnik je Intereuropa, ki ima tam hladilnice.

Iz Intereurope so sporočili, da so za najem Pomurkinih hladilnic zainteresirani tudi v prihodnje.

Miroslav Flisar iz družbe Osem pa je za STA povedal, da se s predstavniki DUTB še niso pogovarjali in da je vse odvisno od ponudbe in od tega, ali se bodo morda končno odločili za prodajo po delih. O nakupu obrata je Flisar s stečajno upraviteljico sicer sklenil več dogovorov, a jih niso uresničili. "Če bodo vztrajali pri prodaji celote, pa nima smisla, da bi še dolgo taborili tu," dodaja Flisar.

Sicer pa je izročitev nepremičnin ločitvenim upnikom po besedah Grilove običajen postopek, ko traja prodaja dalj časa in ni ponudnikov oz. ni primerne cene, kot jo upniki pričakujejo.

Zato je sodišču predlagala, da pozove ločitvene upnike, naj prevzamejo deleže. Postopek naj bi bil končan letos ali najpozneje januarja, potem bodo upniki premoženje prodajali ali dajali v najem sami, stečajna upraviteljica pa bo še naprej prodajala drobno opremo, ki je ostala v Pomurki.

V Sloveniji ji tudi ostaja odprta odškodninska tožba proti upravi Pomurke, nerešeno pravdo imajo v Srbiji, v Splitu pa bo prodajala premoženje, katerega lastništvo še preverjajo.