c S
Na Baliju začetek dogajanja na letnem zasedanju IMF in Svetovne banke 09.10.2018 07:41 Bali, 09. oktobra (STA) - Na indonezijskem turističnem otoku Bali se bodo z današnjim dnem začeli vrstiti odmevnejši dogodki v sklopu letnega zasedanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke, katerega vrhunec bo konec tedna. Danes bo tako IMF predstavil najnovejše napovedi za globalno gospodarstvo in posamezne države, tudi Slovenijo.

Tokratno srečanje predstavnikov politike, akademske sfere, gospodarstva in civilne družbe iz članic obeh mednarodnih finančnih ustanov zaznamujejo še bolj okrepljena negotovost v globalnem gospodarstvu in povečana tveganja, ki že znižujejo pričakovanja glede gospodarske rasti, čeprav ta za zdaj še vedno ostaja najvišja v sedmih letih.

To naj bi se pokazalo tudi v danes objavljenem najnovejšem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih. Julija so v vmesnem poročilu strokovnjaki sklada napovedali, da se bo svetovno gospodarstvo letos in prihodnje leto okrepilo za 3,9 odstotka, generalna direktorica IMF Christine Lagarde pa je pred dnevi nakazala, da ni več tako optimistična.

Pričakovati je tako znižanje napovedi za globalno rast, vprašanje pa je, ali bo to doletelo tudi Slovenijo, ki ji je spomladi za letos sklad napovedal štiriodstotno rast BDP, za prihodnje leto pa 3,2-odstotno.

Med največjimi tveganji so trgovinske napetosti med ZDA in njenimi zunanjetrgovinskimi partnericami na čelu s Kitajsko. Lagardova je države pozvala, naj trgovinske spore razrešijo, preden se sprevržejo v trgovinsko vojno. Vlade je še opozorila, naj bodo pozorne na morebitne javnofinančne in finančne pretrese ob povečani zadolženosti svetovnih ekonomij.

Pestro dogajanje na Baliju bo tudi v naslednjih dneh, osrednji del letnega zasedanja pa bo v petek. Na Baliju se bo mudila tudi slovenska delegacija, ki jo bo vodila donedavna finančna ministrica, zdaj pa državna sekretarka na ministrstvu Mateja Vraničar Erman. V njej bosta poleg predstavnikov finančnega ministrstva po napovedih tudi namestnik guvernerja Banke Slovenije Primož Dolenc, ki začasno vodi ustanovo, in viceguvernerka Irena Vodopivec Jean.