c S
DZ o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije 09.10.2018 07:55 Ljubljana, 09. oktobra (STA) - DZ bo na izredni seji odločal, ali na mesto guvernerja Banke Slovenije postavi zdajšnjega viceguvernerja Primoža Dolenca. Usoda kandidata, ki ga na to mesto predlaga predsednik republike Borut Pahor, je negotova, saj glede na napovedi poslanskih skupin nima zagotovljene zadostne podpore, to je 46 poslanskih glasov. Glasovanje bo tajno.

Jasno podporo so Dolencu napovedali v poslanskih skupinah SD, SMC, DeSUS in SNS ter poslanca narodnosti, kar skupaj obeta 31 glasov, medtem ko nameravajo v Levici, SDS in SAB glasovati proti. Odločilni bodo tako glasovi poslancev LMŠ in NSi. Prvi bodo po napovedih glasovali neenotno, drugi se bodo o podpori izjasnili na sami izredni seji DZ.

Pahor je Dolenca predlagal za guvernerja izmed petih prijavljenih kandidatov, čeprav je vedel, da podpore nima zagotovljene. Vendar je DZ enkrat glasovanje o guvernerju že odložil in Banka Slovenije je brez guvernerja že več kot pet mesecev, Pahor pa je ocenil, da Dolenc izpolnjuje visoke strokovne kriterije in vzbuja zaupanje za opravljanje funkcije.

Če bo Dolenc dobil zadostno podporo, bo postal peti guverner Banke Slovenije. Če mu ne bo uspelo, se to ne bo zgodilo prvič v zgodovini izbire guvernerja. V tem primeru bo moral Pahor po uradnem obvestilu iz DZ v 14 dneh sporočiti svojo odločitev o nadaljnjem postopku.