c S
Izbor nobelovcev izpostavlja koncept rasti kot enega temeljnih problemov ta hip 08.10.2018 16:56 Ljubljana, 08. oktobra (STA) - Letošnji izbor Nobelovih nagrajencev za ekonomijo - prejela jo bosta ameriška ekonomista William Nordhaus in Paul Romer - sporoča, da je trenutno v svetu eden temeljnih problemov koncept rasti, ki bi bila vzdržna in trajnostna, je ocenil profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Bogomir Kovač.

Nagrajenca bosta nagrado prejela za oblikovanje metod, ki naslavljajo nekatera ključna vprašanja današnjega časa glede ustvarjanja trajnostne in vzdržne gospodarske rasti, so pojasnili v Kraljevi švedski akademiji, Nordhaus za vključitev vidika podnebnih sprememb, Romer pa vidika tehnološkega razvoja v dolgoročne makroekonomske analize.

"Letošnji izbor je za razliko od kakšnih let, ko smo bili vsi malo presenečeni, razmeroma pričakovan," je dejal Kovač in dodal, da je Nordhuas ekonomist starejše generacije, za katerega so že v prejšnjih letih pričakovali, da se bo pojavil med nagrajenci, tudi Romer pa da je že nekaj let veljal za favorita.

Nagradi gresta v roke ekonomistoma, ki sta v preteklosti na teoretsko-metodološkem področju raziskovala teorije gospodarske rasti, pri čemer je Nordhaus v 70. letih prejšnjega stoletja teorijo rasti in blaginje povezoval s trajnostnim razvojem, Romer pa je v 90. letih teorijo rasti poskušal pojasniti z notranjimi, institucionalnimi faktorji, politikami, z ljudmi - torej ne s tehnološkim razvojem po sebi, ampak z ukrepanji ljudi, ki so nosilci gospodarskega razvoja, je pojasnil Kovač.

Sporočilo izbora je po Kovačevem mnenju to, da je v tem hipu v svetu eden izmed temeljih problemov koncept rasti, in to rasti, ki bi bila vzdržna in ki bi bila trajnostna z vidika ekoloških omejitev. Modeli, ki jih je Nordhaus razvijal že pred desetletji, predvsem z vidika ekonomike okolja in ekologije, vključujejo povezanost ekonomskih faktorjev z naravnimi omejitvami, zlasti s podnebnimi spremembami, ki so zelo aktualne v zadnjih letih, je povedal Kovač.

Nagrado so razglasili na isti dan, ko je bilo objavljeno posebno poročilo Medvladnega panela za podnebne spremembe (IPCC), ki opozarja na nujnost ukrepanja za omilitev podnebnih sprememb.

"Tudi v tem je morda pomembno sporočilo," je dejal Kovač. "Oba ekonomista pripadata skupini zelo angažiranih intelektualcev - iz evropskega zornega kota gre za levo usmerjene intelektualce - ki so prežeti s socialnorazvojno mislijo," je dodal.

Nordhaus je deloval na univerzah, ki so znane po svojih naprednih, ekonomsko-socialno-razvojnih temah in stališčih. Tudi Romer je izjemno angažiran; kot glavni ekonomist Svetovne banke (s položaja je po poldrugem letu odstopil januarja letos) je bil kritičen do te institucije, med drugim ker da so lahko poročila Svetovne banke polna tudi političnih presoj, je dejal Kovač in dodal, da je bila sporna točka, na kateri se je Romer razšel s Svetovno banko, uvrstitev Čila, ki ima trenutno socialistično vlado, na bistveno nižji rang na lestvici, kot bi si po Romerju to zaslužil.

Kovač je povedal, da je danes svet, tudi ZDA, politično polariziran in da nagrajena ekonomista pripadata polu kritičnih intelektualcev, ki skušajo zelo angažirano delovati predvsem v dobro in blaginjo spodnjih slojev tudi manj razvitih držav, ter civilizacije, ki je ogrožena zaradi podnebnih sprememb. "Trenutno ZDA s to administracijo z ničemer ne odgovarjajo takšnim idejam, kot jih zagovarjata letošnja nobelovca," je ocenil Kovač.