c S
Na kratko iz gospodarstva 08.10.2018 16:56 Ljubljana, 08. oktobra (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Kompas, ki je posredno v lasti Agrokorja, je po navedbah Dnevnika prodal okoli 3000 kvadratnih metrov prostorov v središču Ljubljane družbi Union hoteli. Po novem bo poslovne prostore najemal za Bežigradom, v poslovni stavbi, v kateri je Addiko Bank. Kompas je odločitev utemeljil s tem, da je bila zgradba, v kateri je sicer tudi Hotel Central iz skupine Union hoteli, nefunkcionalna, saj so bili zaposleni nameščeni v prvem, drugem, petem in šestem nadstropju. Zaradi dotrajanosti prostorov so bila potrebna tudi visoka vlaganja. Koliko so iztržili s prodajo, ne razkrivajo.

Svetovalec uprave United Group Steve Leroy je za Dnevnik zagotovil, da potrošniki lastniških sprememb v United Group ne bodo občutili. Investicijski sklad KKR je skupino prodal britanski družbi BC Partners LLP. Po Leroyjevih besedah je prevzem pravzaprav dobra novica za potrošnike, saj bo lahko United Group s svežim kapitalom nadaljeval investiranje v telekomunikacijsko infrastrukturo na območju Balkana.

V prodajni postopek nakelskega trgovca z metalurškimi izdelki Mersteela se je po neuradnih informacijah Financ vključil dolenjski podjetnik Franc Gregorčič, direktor in solastnik skupine G4 Group, prek katere ima med drugim v lasti družbo Plastoform. Vplačal naj bi aro in se z njo zavezal, da bo za Mersteel v morebitnem novem prodajnem postopku plačal vsaj pet milijonov evrov. Stečajna upraviteljica Mersteela je prejšnji teden začela nov prodajni postopek, potem ko je prejšnjega prekinila, ker se je med postopkom pojavil interesent, ki je bil za nakup pripravljen odšteti več. Drugi interesent je celjski Kovintrade, ki je za nakelsko družbo ponudil štiri milijone evrov.

Denar, s katerim je družba Sicom Invest kupila večinski delež podjetja Golte, je po navedbah spletnega portala Siol prišel iz Ukrajine, natančneje od tamkajšnjih podjetnikov Oleksandra Voronina in Volodimira Vjetošnova. Kot na podlagi pridobljenih dokumentov navaja Siol, sta posel izpeljala s pomočjo mreže podjetij, ki je bila vpletena v posle nekaterih najvplivnejših Ukrajincev, med drugim nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko.