c S
V Portorožu izpostavili pomen povezovanja za razvoj slovenskega turizma 08.10.2018 16:06 Portorož, 08. oktobra (STA) - S podelitvijo priznanj Turistično gostinske zbornice Slovenije so danes v Portorožu odprli 65. Gostinsko turistični zbor Slovenije, ki poteka v okviru Dnevov slovenskega turizma. Turizem dosega odlične rezultate, v prihodnje pa bo treba doseči tudi višjo dodano vrednost, za kar bo potrebno povezovanje vseh deležnikov, so poudarili na zboru.

Na največjem dogodku v panogi, ki se je letos vrnil v Portorož, pričakujejo okoli 2000 obiskovalcev, poleg 30 tekmovanj, ki se jih bo udeležilo več kot 200 tekmovalcev, pa se bodo zvrstili še predavanja, okrogla miza in drugi spremljevalni dogodki.

Popoldansko uradno odprtje zbora je bilo priložnost za podelitev skupno 23 nagrad in pogled na položaj in obete slovenskega turizma. Predsednik turistično gostinske zbornice Andrej Prebil je tako navedel, da so v lanskem letu iz naslova turizma zabeležili kar 2,5 milijarde evrov prilivov. Turizem je prispeval 3,3 odstotka v celoten bruto domači proizvod, poleg tega pa v turizmu dela vsak osmi zaposleni.

Za nadaljnjo rast panoge so potrebna stalna vlaganja, v doseganje zastavljenih številk pa bosta vodili vsebina in kakovost, je še poudaril Prebil in dodal, da pot v prihodnost "vodi v smeri trajnostnega razvoja, kakovostnih storitev in doseganja splošne družbene blaginje", pri čemer bodo pomembni tudi kompetentni in zadovoljni zaposleni.

Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak je izpostavila, da gostinsko turistični zbor prispeva k uresničitvi vizije, ki je potrebna za oblikovanje "petzvezdičnih" doživetij in doseganja višje dodane vrednosti. Eden ključnih turističnih produktov je gastronomija, je prepričana Pakova, ki je spomnila, da Slovenija prav danes v Bruslju prejema naziv evropske gastronomske regije 2021.

O pomenu omenjenega naziva je spregovorila tudi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, ki je izpostavila pomen promocije lokalno pridelane hrane. Prav turizem oz. gostinstvo po njenem predstavlja pomembno tržno pot pri doseganju tako končnih slovenskih kot tudi tujih uporabnikov.

Tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je izpostavil pomen sodelovanja in povezovanja v turizmu. Ob tem je minister opozoril, da kljub bleščečim rezultatom ne smemo zaspati na lovorikah in turizem v prihodnje organizirati tako, da življenje prebivalcev ne bo oteženo, doživetja gostov pa bodo izjemna.

"Prihod tujih turistov je v porastu. Seveda pa je od vas, od nas odvisno, koliko jim bomo uspeli v teh dveh dneh pa pol, kolikor je povprečna doba bivanja v Sloveniji, tudi prodati," je ocenil Počivalšek. Goste že imamo, je še menil minister, zdaj pa moramo dvigniti raven turistične ponudbe, doseči višjo ceno ter tudi bolje plačati ljudi, ki gostom omogočajo doživetja.