c S
Izvajalca umikata zahtevo za aneks za pripravljalna dela pri drugem tiru 08.10.2018 16:05 Ljubljana, 08. oktobra (STA) - Izbrana izvajalca pripravljalnih del za drugi tir med Divačo in Koprom, Kolektor CPG in sarajevski Euroasfalt, sta umaknila zahtevek za aneks k pogodbi v višini 2,5 milijona evrov. Ministrica Alenka Bratušek je z odločitvijo zadovoljna, hkrati pa napoveduje, da bodo na ministrstvu storili vse, da bodo dela na terenu čim prej stekla.

Kolektor CPG je, kot so sporočili z ministrstva za infrastrukturo, umaknil zahtevek za dodatno plačilo, ki ga je terjal zaradi zamika del pri izvedbi projekta drugi tir.

Bratuškova, ki je ocenila, da je zahtevek neupravičen in da nima podlage v sklenjenih pogodbah, je umik zato sprejela z zadovoljstvom, so še zapisali na ministrstvu, kjer so bodo prizadevali za čimprejšnji začetek del.

Izbrana izvajalca del sta zaradi zamud pri začetku del zahtevala aneks k pogodbi v višini 2,45 milijona evrov oz. 16,9 odstotkov pogodbene cene. Kot je poročalo današnje Delo, sta svoj zahtevek utemeljila na predpostavki, da bi morala biti uvedena v delo takoj po sklenitvi pogodbe. V obrazložitvi je med drugim zapisano, da so se cene v gradbeništvu od podpisa pogodbe zvišale.

Kot je za časnik pojasnil direktor Kolektorja CPG Kristjan Mugerli, so stroški dela zaradi povečanega povpraševanja po gradbenih delavcih zrasli za več kot 12 odstotkov. "Višji so stroški najema gradbene mehanizacije in posledično cena opravljenega dela, dizel kot pogonsko gorivo se je v zadnjih 12 mesecih podražil za osem odstotkov, elektrika za petino, cement se je podražil za 12 odstotkov, bitumen za 18 odstotkov, betonsko železo pa za desetino, z elektronskim cestninjenjem so občutno višje cestnine," je naštel.

Kot so naknadno sporočili iz omenjene družbe, so se za umik zahteve odločili, ker je v interesu vseh, da projekt čim prej steče. "Prepričani smo, da bomo s tem zmanjšali oportunitetne stroške, ki nam nastajajo z nadaljnjo odložitvijo izvedbe del. Ker pa še vedno ne vemo, kdaj se bodo dela začela, in ker cene v gradbeništvu še naraščajo, se nam stroški vsak dan povečujejo," so še opozorili v sporočilu za javnost.

Pogodba za pripravljalna dela med direkcijo za infrastrukturo in konzorcijem omenjenih družb v višini 14,5 milijona evrov je bila sicer podpisana decembra lani z odložnim pogojem, da začne veljati skupaj z zakonom o drugem tiru. Zakon je po dveh neuspelih referendumih začel veljati šele 21. julija letos.

Ministrica Bratuškova je od podjetij zahtevala umik zahteve za aneks, sicer po njenih napovedih ne bi prišlo do prenosa pogodbe z direkcije za infrastrukturo na 2TDK, tako da bi propadel tudi izbor izvajalcev, ki bi ga 2TDK potem najverjetneje ponovil. O prenosu investitorstva projekta bo ta teden odločala vlada, v gradivu pa bo tudi jasno zapisano, da se izvajalec pripravljalnih del odpoveduje zahtevku za aneks.

Mugerli je za časnik še izrazil pričakovanje, da bodo lahko izvajalci s pripravljalnimi deli začeli najpozneje v roku enega meseca glede na to, da so umaknili omenjeni zahtevek.

Prenos investitorstva z direkcije na podjetje 2TDK bo po napovedih Bratuškove zaključen do 15. oktobra.