c S
Ruški Geberit lani z več kot pet milijonov evrov dobička 07.10.2018 10:09 Ruše, 06. oktobra (STA) - Ruško podjetje za sanitarne in cevovodne sisteme Geberit, ki je del istoimenskega mednarodnega koncerna, je lani ustvarilo za 37,3 milijona evrov prihodkov od prodaje oziroma skoraj 2,5 odstotka več kot leto pred tem. Družba je sicer leto zaključila s 5,5 milijona evrov čistega dobička, kar je malenkost manj kot leto prej.

Kot v letnem poročilu, objavljenem na spletni strani Ajpesa, ugotavljata direktorja podjetja Aleš Zadravec in Robert Lernbecher, se je lani nadaljevalo uspešno poslovanje tako podjetja kot celotne skupine, ki tako ohranja položaj vodilnega ponudnika sanitarnih izdelkov. Povpraševanje po njihovih proizvodih je bilo stabilno, proizvodnja pa je sledila naročilom.

Podjetje je konec leta 2017 zaposlovalo skoraj 260 ljudi, približno 20 več kot leto prej, ob tem pa so produktivnost povečali za dodatnih šest odstotkov. Skupaj so lani investirali za okoli 3,7 milijona evrov, največ v orodja in novo montažno linijo.

Ruška tovarna večino svoje proizvodnje proda preko svoje švicarske družbe, poleg Švice večinoma v Nemčijo, kjer je lani ustvarila za dobrih 20 milijonov evrov prihodkov, manjše količine pa še vedno prodajo direktno ostalim povezanim proizvodnim podjetjem.

Na slovenskem trgu so lani ustvarili le še za slabega pol milijona evrov prodaje, kar je trikrat manj kot leto prej, tudi zato, ker so lani dokončno nehali brizgati plastične dele za Gorenje.

Geberit od leta 2015 deluje na novi lokaciji v Bezeni pri Rušah, selitev pa je po mnenju vodstva družbe pokazala vse svoje prednosti, tako v smislu poslovne učinkovitosti kot tudi v zelo dobrih delovnih pogojih za zaposlene.

Načrti za letošnje leto znova napovedujejo rast poslovanja, saj v Geberitu računajo na 38 milijonov evrov ustvarjenih prihodkov, načrtujejo pa tudi za skoraj 2,5 milijona evrov dodatnih naložb.