c S
Evropski parlament s pravili za hitrejšo zamrznitev dobička iz kriminala 08.10.2018 07:31 Strasbourg, 07. oktobra (STA) - Evropski parlament je ta teden na plenarnem zasedanju v Strasbourgu z veliko večino sprejel nova pravila, ki bodo pospešila zamrznitev in zaseg dobička iz kriminalnih dejanj po vsej Evropski uniji. Kot so sporočili iz Evropskega parlamenta, gre za pomembno orodje v boju proti organiziranemu kriminalu in terorizmu.

V skladu z novimi pravili, o katerih so se pogajalci parlamenta in ministri držav članic dogovorili junija, poslanci pa so jih potrdili v četrtek, bodo države lažje in hitreje zaprosile druga drugo za zamrznitev dobička, ki izvira iz kriminalnih dejanj, ali zaseg premoženja.

Članica EU, ki bo od druge članice prejela prošnjo za zaseg premoženja, bo imela 45 dni časa, da jo izpolni. Če bo država zaprosila za nujno zamrznitev premoženja, pa mora druga to storiti v štirih dneh.

Države bodo pri tem uporabljale standardizirane dokumente, kar bo pospešilo postopke. Članice unije bodo lahko v nekaterih primerih tudi zaprosile za zaseg premoženja ljudi, povezanih z določenim kriminalnim dejanjem.

Nova zakonodaja predvideva tudi lažje izplačilo odškodnin žrtvam iz zaseženega premoženja.

Nova pravila mora formalno potrditi še Svet EU. Veljati bodo začela dve leti po potrditvi.

Gre za del zakonodajnega svežnja za okrepitev boja proti financiranju terorizma in organiziranega kriminala. Septembra so evropski poslanci že odobrili strožji nadzor nad denarnimi tokovi in predpise zoper pranje denarja.