c S
Letno srečanje IMF in Svetovne banke v znamenju tveganj in negotovosti 08.10.2018 07:29 Ljubljana/Bali, 07. oktobra (STA) - Letno zasedanje IMF in Svetovne banke, ki bo prihodnji teden potekalo na indonezijskem Baliju, zaznamujejo okrepljena negotovost v globalnem gospodarstvu in povečana tveganja, ki že znižujejo pričakovanja glede gospodarske rasti. Na Baliju bo tudi slovenska delegacija pod vodstvom državne sekretarke na finančnem ministrstvu Mateje Vraničar Erman.

Pod okriljem Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke se predstavniki politike, akademske sfere, gospodarstva in civilne družbe iz članic obeh mednarodnih finančnih ustanov vsako leto srečajo dvakrat, aprila na spomladanskem srečanju in oktobra na letnem zasedanju.

Običajno se zberejo v ameriški prestolnici Washington, kjer sta tudi sedeža obeh organizacij, tokrat pa bodo aktualna vprašanja, povezana s svetovnim gospodarstvom in razvojem, obravnavali na priljubljenem indonezijskem turističnem otoku.

Že nekaj zadnjih zasedanj je minilo v znamenju okrepljenih trgovinskih in geopolitičnih napetosti, ki so sledile prihodu na oblast ameriškega predsednika Donalda Trumpa, čigar administracija ne kaže razumevanja za multilateralno spopadanje z globalnimi izzivi in stavi bolj na ekonomski nacionalizem ter dvostransko uveljavljanje ameriške moči. Države tako pri vprašanjih, kot je trgovina, zaradi stališč ZDA že nekaj časa ne najdejo skupnega jezika.

A Trumpova administracija je šla pri svoji ekonomski politiki še dlje in je v prepričanju, da je trenutni sistem izrazito nenaklonjen ZDA, z nekaterimi protekcionističnimi ukrepi sprožila trgovinske napetosti z najpomembnejšimi zunanjetrgovinskimi partnericami.

Medtem ko so EU in ZDA pred časom sklenile neke vrste premirje, s Kanado in Mehiko pa so v Washingtonu uspeli najti skupni jezik glede prenove severnoameriškega trgovinskega sporazuma, ki v določenih delih pomeni zapiranje pred ostalim svetom, predvsem pred Kitajsko. Trgovinski spor s Kitajsko, ki je tik pred tem, da preraste v pravo trgovinsko vojno med največjima svetovnima gospodarstvoma, je tako trenutno največje tveganje na področju svetovne trgovine, ki bi lahko ob nadaljnji eskalaciji pomembno negativno vplivalo na obe državi in na celotno svetovno ekonomijo.

Poleg tega je Trumpova administracija odstopila tudi od Pariškega podnebnega sporazuma in od iranskega jedrskega sporazuma, zadnja odločitev je povzročila dodatne napetosti v že tako nemirni regiji, kjer svoj interes uveljavljajo tudi velesile ZDA, Kitajska in Rusija.

Izzivov je tako veliko, na kar je pred srečanjem na Baliju pred nekaj dnevi opozorila tudi generalna direktorica IMF Christine Lagarde. Poudarila je, da so se gospodarska tveganja, na katera sklad opozarja v zadnjih letih, začela uresničevati, globalna rast pa se je začela upočasnjevati, čeprav za zdaj še vedno ostaja najvišja v sedmih letih.

Najnovejša pričakovanja bo pokazalo tudi poročilo o obetih za svetovno gospodarstvo, ki ga bo IMF objavil v torek. Julija so v vmesnem poročilu strokovnjaki sklada napovedali, da se bo svetovno gospodarstvo letos in prihodnje leto okrepilo za 3,9 odstotka, Lagardova pa je nakazala, da ni več tako optimistična.

Pričakovati je tako znižanje napovedi za globalno rast, vprašanje pa je, ali bo to doletelo tudi Slovenijo, ki ji je spomladi za letos sklad napovedal štiriodstotno rast BDP, za prihodnje leto pa 3,2-odstotno. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj je sicer nedavno napoved rasti za letos znižal s 5,1 na 4,4 odstotka in pri tem opozoril na razmeroma velika tveganja za malo in odprto slovensko gospodarstvo, ki izhajajo iz mednarodnega okolja.

Prva dama IMF je pred dnevi med največjimi tveganji izpostavila protekcionistično retoriko, ki prerašča v dejanske trgovinske ovire. To po njenih besedah širi negotovost tako med podjetniki kot potrošniki, zaradi česar bi lahko upadla potrošnja in investicije. Ob tem je dodala, da krepkejši dolar zaradi zaostrovanja denarne politike ameriške centralne banke, ki povzroča vračanje kapitala iz razvijajočega se sveta v ZDA, ter pritiski finančnih trgov otežujejo pot trgom v razvoju. V težavah so se tako že znašle države, kot so Argentina, Turčija, Južna Afrika in Brazilija pa tudi Indija.

Lagardova je pozvala države, naj razrešijo trgovinske spore, pri čemer je opozorila, da bi imel zlom globalnih dobavnih verig podjetij uničujoče posledice. Vlade je še opozorila, naj bodo pozorne na morebitne javnofinančne in finančne pretrese.

Globalni javni in zasebni dolg se je namreč v zadnji finančni in gospodarski krizi po podatkih IMF povečal na rekordnih 182.000 milijard dolarjev, kar je skoraj 60 odstotkov več kot leta 2007. Po nekaterih drugih ocenah je še precej višji.

Skupaj s še vedno prisotnimi nevarnostmi, ki 10 let po izbruhu zadnje finančne krize prežijo predvsem v nereguliranem delu finančnega sistema, to pomembno povečuje nevarnost, da bi negativni preobrat v globalnem gospodarstvu, ki se pričakuje v naslednjih letih, lahko vnovič imel zelo resne posledice.

Kontekst letošnjega srečanja tako ni najboljši, glavne izzive pa odraža tudi dnevni red zasedanja. Osrednji del bo sicer v petek, ko bo potekalo plenarno zasedanje Mednarodnega monetarnega in finančnega odbora, ki svetuje svetu guvernerjev IMF, in skupnega razvojnega odbora IMF in Svetovne banke.

Na Baliju se bo mudila tudi slovenska delegacija, ki jo bo vodila donedavna finančna ministrica, zdaj pa državna sekretarka na ministrstvu Mateja Vraničar Erman. V njej bosta poleg predstavnikov finančnega ministrstva po napovedih tudi namestnik guvernerja Banke Slovenije Primož Dolenc, ki začasno vodi ustanovo, in viceguvernerka Irena Vodopivec Jean. Če se bo torkovo glasovanje v DZ o guvernerskem kandidatu izteklo Dolencu v prid, bo lahko šel v Indonezijo z večjimi pooblastili.

Ob robu zasedanj obeh odborov bodo člani slovenske delegacije po napovedih finančnega ministrstva opravili tudi pogovore s predstavniki obeh organizacij. Predstavili jim bodo aktualne makroekonomske razmere v Sloveniji in razpravljali o prihodnjem sodelovanju med Slovenijo in obema ustanovama. Člani delegacije bodo obisk tradicionalno izkoristili tudi za srečanja s predstavniki investitorjev v slovenske državne obveznice.