c S
Koalicija danes o proračunu za leto 2019 08.10.2018 07:45 Ljubljana, 08. oktobra (STA) - Predsedniki koalicijskih strank in vodje poslanskih skupin se bodo danes sestali na srečanju pri premierju Marjanu Šarcu. Glavna tema bo priprava predloga sprememb državnega proračuna za leto 2019, ki ga mora Slovenija najpozneje do 15. oktobra poslati v oceno Evropski komisiji. Vlada ga bo predvidoma potrdila na četrtkovi seji.

Proračun za leto 2019 je DZ sprejel že novembra lani, zdaj pa na finančnem ministrstvu pripravljajo nekatere spremembe, in sicer so te po oceni novega ministra Andreja Bertonclja potrebne predvsem pri predvidenih sredstvih za plače in socialne transferje ter pri evropskih sredstvih.

Ker se bodo leta 2019 dokončno sprostili vsi omejevalni ukrepi pri plačah javnih uslužbencev iz kriznih let, bo treba zagotoviti dodatna sredstva za plače. Po grobih ocenah vlade manjka 100 milijonov evrov, a ne gre spregledati dejstva, da so se že takoj po zaprisegi novih ministrov oglasili sindikati, ki so spomladi po odstopu premierja Mira Cerarja zamrznili sindikalne aktivnosti do imenovanja nove vlade.

Bistveno več denarja bo treba prihodnje leto nameniti tudi za transferje posameznikom in gospodinjstvom, še posebej s področja sociale. Prerazporeditve pa bodo prav tako potrebne pri pravicah porabe za črpanje evropskih sredstev. To je v letošnjem letu pod načrti, zato je treba kohezijsko ovojnico "preseliti" v prihodnja leta.

Pri načrtovanju proračunske porabe je vlada omejena s fiskalnim pravilom, ki narekuje najvišji obseg izdatkov in ciljni saldo vseh javnih blagajn. Bertoncelj je že večkrat zatrdil, da ga namerava vsekakor spoštovati.