c S
Uljanik in hrvaška vlada usklajujeta načrt prestrukturiranja ladjedelnice 05.10.2018 16:55 Zagreb, 05. oktobra (STA) - Uprava Uljanik grupe in predstavniki hrvaške vlade usklajujejo spremenjeni načrt programa prestrukturiranja največje hrvaške ladjedelnice, preden ga bodo znova poslali v oceno Evropski komisiji. Načrt predvideva izločitev reške ladjedelnice 3. maj, ter spremembo namembnosti dela zemljišč puljske ladjedelnice v poslovno-stanovanjske namene.

Hrvaški minister za gospodarstvo Darko Horvat danes o podrobnostih spremenjenega načrta prestrukturiranja Uljanika ni želel govoriti, saj na ministrstvu še niso dobili dokumenta, kot je bilo dogovorjeno. Meni, da je najhitrejši način za rešitev krize v Uljaniku izločitev 3. maja v posebno družbo in iskanje strateškega partnerja zanjo, potem ko je uprava izbrala Kermas energijo za strateškega partnerja puljske ladjedelnice.

Na to so iz uprave Uljanika sporočili, da s posredovanjem predloga zamujajo, ker njihovi strokovnjaki skupaj s predstavniki ministrstev za gospodarstvo in finance še usklajujejo podrobnosti novega načrta. Kot so pojasnili, si želijo, da bodo pred posredovanjem načrta v Bruselj z dokumentom soglašali vsi ključni nosilci prestrukturiranja - Uljanik, strateški partner in vlada.

Uprava je načrt prestrukturiranja poslala v Bruselj julija, a je Evropska komisija imela več deset pripomb in zelene luči ni prižgala. Bruselj je prejšnji mesec sporočil Zagrebu, da je prvi načrt prestrukturiranja nesprejemljiv predvsem zaradi kršitve evropske zakonodaje o konkurenci glede na izpostavljeno vlogo hrvaške države pri reševanju ladjedelnice.

Puljski časnik Glas Istre je v četrtek objavil podrobnosti spremenjenega načrta, po katerem se bosta 694 milijonov evrov stroškov prestrukturiranja v enakih deležih razdelila država in strateški partner. Prvi načrt je predvideval, da bi država plačala 60 odstotkov stroškov prestrukturiranja.

Časnik na svoji spletni strani navaja, da bodo spremenili namembnost dela zemljišč puljske ladjedelnice, ki leži ob mestnem jedru, v poslovni, turistični in stanovanjski namen. Načrt ne predvideva odpuščanj delavcev, ki jih bodo zadržali približno 3000. Zaradi turistično-gostinskih dejavnosti pa naj bi odprli 1000 novih delovnih mest.

Ladjedelnica naj bi letno zgradila tri zahtevna plovila z načrtovani prihodki nad 350 milijonov evrov. Dejavnost bodo razširili tudi na servisno marino, ki naj bi letno zagotovila približno šest milijonov evrov prihodkov. Dobiček pred davki (EBITDA) naj bi znašal 20 milijonov evrov.

Med drugim so izpostavili, da mora država vzpostaviti sistem, ki bo omogočal sistemsko ureditev financiranje panoge ladjedelništva z državnim denarjem. Menijo, da je ravno zamujanje državnih jamstev za posojila ladjedelnicam sprožilo plaz nelikvidnosti ladjedelnic.

Opozicijska politična stranka Istrska demokratska skupščina (IDS) je danes napovedala, da bodo kmalu vložili dopolnila, s katerimi bi lahko zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, bolj znan kot lex Agrokor, veljal tudi za Uljanik.

Skupščina skupine je napovedana za 16. oktober in takrat bo jasno, ali bo prišlo do sprememb v upravah Uljanika in 3. maja, ki sta po mnenju delavcev najbolj odgovorni za slabo stanje v skupini. Delavci razmišljajo tudi o novi stavki, če do sredine meseca ne bodo dobili septembrskih plač.