c S
V Ljubljani odprli Evropsko blockchain središče 05.10.2018 16:40 Ljubljana, 05. oktobra (STA) - Slovenska tehnološka skupnost je v Ljubljani odprla Evropsko blockchain središče (European Blockchain Hub). Njegovo poslanstvo bo zagotavljanje podpore in spodbujanje razvoja tehnologije veriženja podatkov in zagonskih podjetij, ki "bodo temeljila na evropskih vrednotah in ki bodo sledila principom dobrega upravljanja".

Vizija središča, za katero so pismo o nameri podpisali maja, je postati vodilna evropska platforma, ki bo združevala najrazličnejše deležnike in podpirala razvoj blockchain tehnologije. Kot je ob odprtju ocenil predsednik European Blockchain Hub Blaž Golob, Slovenija potencial za to vsekakor ima.

Pod pismo o nameri se je podpisalo 13 pobudnikov - poleg slovenske vlade še izobraževalne, raziskovalne in strokovne organizacije in združenja ter nevladne organizacije tako iz Slovenije kot tudi tujine. Kot je povedal Golob, se pozitivni odzivi iz stroke nadaljujejo.

Nekaj tujih poslovnih partnerjev se je udeležilo tudi današnjega odprtja. Kot je bilo slišati, Evropsko blockchain središče vidijo kot način za okrepitev sodelovanje Evrope z Azijo prek Slovenije.

Središče je sicer neprofitna ustanova, v kateri so se združila tako uveljavljena podjetja, kot je BTC, kot drugi deležniki, je še pojasnil Golob.

Nova pridobitev je po ocenah predsednika uprave BTC Jožeta Mermala zelo pomembna, njen pomen pa bo še rasel. Spomnil je, da v sklopu BTC deluje več podjetij, ki se ukvarjajo s tehnologijo veriženja blokov in umetno inteligenco.

"Tudi sami smo napovedali, da gremo v smeri inovativnega in digitalnega mesta, kjer brez tehnologij dolgoročno ne bo šlo. Povezovati želimo družbe od najmanjših do največjih, tudi med celinami. Pomembno je, da rezultate projektov stalno spremljamo," je poudaril.