c S
V prodajnem postopku Farmadenta kmalu v neposredna pogajanja 05.10.2018 15:32 Maribor, 05. oktobra (STA) - Prodajna komisija treh občin na čelu z mariborsko, ki skupaj prodajajo 91,5-odstotni delež podjetja Farmadent, je do predvidenega izteka roka sredi septembra prejela tri zavezujoče ponudbe. Ponudnike so pozvali k dopolnitvi, kar so že storile, kmalu pa jih bodo povabili k pogajanjem ter na ta način v sklepno fazo prodaje, so sporočili iz komisije.

Komisija, ki jo ob predstavnikih občin Duplek in Hoče-Slivnica vodi v.d. direktorica mariborske mestne uprave Mateja Cekić, je pojasnila, da zavezujoče ponudbe sprva pravno formalno niso bile popolne, po pozivu k oddaji dopolnitve ponudbe pa je prejete ponudbe preverila ter izrazila veselje zaradi večjega odziva ponudnikov kot v prvem krogu.

Kot so pojasnili, to namreč pomeni, da bo s ponudniki mogoče peljati kakovosten pogovor in pogajanja v smeri dodatnega zvišanja ponujene kupnine ter doseganja jamstva tako za ohranitev delovnih mest zaposlenih kot za stabilizacijo dejavnosti v regiji.

Med potencialnimi kupci se je kot edini na spletnih straneh Ljubljanske borze že sredi septembra sam razkril Salus, ki se ukvarja z grosistično prodajo zdravil in medicinskih pripomočkov. Kot so takrat pojasnili, so zavezujočo ponudbo pripravili upoštevajoč izsledke skrbnega pregleda ter predstavitve vodstva družbe.

Sestavni del oddane zavezujoče ponudbe je bil tudi predlog pogodbe o prodaji in prenosu poslovnih deležev, kakšna je ponujena vrednost, pa niso izdali. Prodajna komisija v današnji izjavi za javnost ni razkrila, kdo bi lahko bili preostali potencialni kupci.

Mariborska občina je skupaj z občinama Duplek in Hoče-Slivnica prodajni postopek začela že lani, a ga je predčasno zaključila, ker je vmes prišlo do spremembe lekarniške zakonodaje, s katero je bil podaljšan rok za prodajo do konca leta 2019. Da bi pritegnili več ponudnikov in posledično dosegli ugodnejšo ceno, so se odločili, da si vzamejo več časa in postopek ponovijo.

Prodajni postopek so začeli, ker zakon o lekarniški dejavnosti prepoveduje vertikalno povezovanje, zaradi česar bi mestni občini v Ljubljani in Mariboru morali do januarja prodati podjetji LL Grosist in Farmadent. Slednji je bil sprva preko Mariborskih lekarn v posredni lasti občin ustanoviteljic, a niti prenos lastništva iz lekarn po mnenju vodstva občine ni zadostil zakonskim določbam.