c S
Na Prevaljah uradno odprli demonstracijski objekt za čiščenje zemlje 05.10.2018 11:47 Prevalje, 05. oktobra (STA) - Na Prevaljah so slabo leto od začetka poskusnega obratovanja danes tudi uradno odprli demonstracijski objekt za remediacijo zemlje oz. čiščenje s težkimi kovinami onesnažene zemlje. Objekt, katerega postavitev je spremljalo nasprotovanje dela lokalne skupnosti, je del petletnega in 2,2 milijona evrov vrednega projekta Life ReSoil, ki se zaključuje.

Ljubljanski podjetji Envit in Arhel sta projekt Life ReSoil zagnali leta 2013 z namenom razvoja in predstavitve inovativne tehnologije na področju čiščenja oz. remediacije tal, onesnaženih s svincem in drugimi potencialno toksičnimi elementi.

Kot navajata družbi, je tehnologija, ki so jo razvili in jo tudi uporabljajo v prevaljskem demonstracijskem objektu, edina tehnologija na svetu, ki omogoča učinkovito čiščenje s težkimi kovinami onesnažene zemlje, pri čemer tla po odstranitvi onesnažil ostanejo rodovitna, sam postopek čiščenja pa po navedbah družb nima negativnih vplivov na okolje.

Pri čiščenju zemlje ne nastajajo nobene emisije, saj postopek poteka v zaprtem krogu, tehnologija je trajnostna, inovativna in mednarodno patentno zaščitena, so sporočili iz družb Envit in Arhel.

Projekt Life ReSoil je bil polovično sofinanciran iz evropskega okoljskega programa Life, večji del teh sredstev pa je bil namenjen postavitvi demonstracijskega objekta na Prevaljah.

Postavitev objekta je spremljalo nasprotovanje dela lokalne skupnosti, saj se del občanov boji morebitnih škodljivih posledic čiščenja onesnažene zemlje na lokalno okolje in ljudi, med drugim zaradi v postopku uporabljene kemikalije EDTA.

Ker je objekt postavljen na meji z Občino Ravne na Koroškem, je ta želela pridobiti položaj stranskega udeleženca v postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja, a neuspešno, nazadnje je ministrstvo za okolje marca letos zavrnilo pritožbo občine, ta pa se za nadaljnje postopke ni odločila. Župan Tomaž Rožen ob tem ocenjuje, da pa so s svojimi aktivnostmi dosegli, da je investitor moral pridobiti okoljevarstveno dovoljenje.

Medtem sta investitorja pravnomočno okoljevarstveno dovoljenje dobila lani in doslej v objektu, ki ima pridobljeno tudi uporabno dovoljenje, očistila 50 ton zemljine za potrebe demonstracijskega vrta ob objektu, testiranja prvih ton zemljin pa so po navedbah vodje projekta ReSoil Neže Finžgar pokazala boljše rezultate od pričakovanih. Do konca letošnjega leta, ko se bo projekt zaključil, načrtujejo, da bodo v objektu remediirali še dodatnih 150 ton zemljine.

Kot pojasnjuje Finžgarjeva, objekt na Prevaljah trenutno uporabljajo zgolj za demonstracijo tehnologije. "Če bosta država in lokalna skupnost imeli interes za čiščenje s predlagano tehnologijo, je objekt možno uporabljati tudi za potrebe sanacije, ki jo omogočajo obstoječe zmogljivosti," je navedla. Objekt je namreč postavljen v Mežiški dolini, katere zgornji del sodi med s težkimi kovinami, predvsem svincem, najbolj obremenjena okolja v Sloveniji.

Kljub zaključku projekta ReSoil pa bodo v prevaljskem objektu tudi v prihodnje po potrebi čistili zemljo, kadar bo kdo od zainteresiranih kupcev želel preizkusiti učinkovitost te tehnologije, je za STA pojasnila Finžgarjeva.

Glede kemikalije EDTA pa je dejala, da jo za potrebe postopka remediacije reciklirajo in torej večkrat uporabijo. Sicer pa se je pri doslej izvedenih čiščenjih zemlje nabralo za okoli en kubični meter odpadka, ki ga ustrezno shranjujejo in ki ga sestavljajo apno, polisaharidi in izločene težke kovine. Prav ta odpadek pa bo v prihodnje zaposloval raziskovalce na tem področju, saj želijo najti način, kako ga ponovno uporabiti, je še povedala Finžgarjeva.

Tehnologija čiščenja zemlje se sicer lahko uporablja za sanacijo vseh s svincem in drugimi elementi onesnaženih zemljin v urbanih okoljih, na kmetijskih površinah, industrijskih območjih in vojaških poligonih. Za tehnologijo se že zanimajo številni potencialni kupci iz tujine, predvsem iz ZDA, Kanade in Japonske, navajajo v družbah Arhel in Envit.

Ob zaključku projekta Life ReSoil je že v četrtek v Ljubljani potekala tudi zaključna konferenca, na kateri se je zvrstilo 19 predavanj domačih in tujih strokovnjakov s področja tal, ki so predstavili raziskave s področja onesnaženosti in remediacije tal.