c S
Bistriška pot s pomočjo evropskih sredstev do nove podobe 05.10.2018 13:36 Slovenska Bistrica, 05. oktobra (STA) - V Slovenski Bistrici so danes v besedi in na terenu predstavili zaključeni projekt vzpostavitve 18 kilometrov dolge Bistriške poti, ki je rezultat čezmejnega slovensko-hrvaškega evropsko financiranega projekta Enjoyheritage. Z njo so povezali mestni grad in naravni spomenik Bistriški vintgar, mimo katerega pot vodi do Treh kraljev in Črnega jezera.

Kot je povedala vodja projekta Martina Zanjkovič, so izbrane točke omenjene poti že zdaj zelo dobro obiskane, zdaj pa so pot na novo interpretirali, postavili 14 informacijskih točk, preko katerih se bodo obiskovalci izobraževali ter hkrati osveščali glede varovanja naravne in kulturne dediščine.

Gre za 18 kilometrov dolgo pot, kar po njenih besedah pomeni, da je z izjemo telesno najbolj aktivnih večina obiskovalcev ne bo prehodila v enem samem dnevu. Zato so jo razdelili na pet tematskih etap, na katere se lahko pohodniki odpravijo ločeno.

Družinam in najmlajšim je namenjen predvsem uvodni del poti od Bistriškega gradu do vintgarja, kjer se bodo lahko vmes ustavili v grajskem parku, na otroških igriščih pri šoli, v gibalnem parku ter se mimo Impola podali do Rajhove žage.

V nadaljevanju poti pohodnike čaka Bistriški vintgar z rimskim kamnolomom, gozdnim rezervatom Gradišče in območjem, kjer je do pred nekaj let stala znamenita in takrat najdebelejša slovenska "Maroltova" jelka. Tisti bolje pripravljeni se bodo od tam lahko podali mimo Ančnikovega gradišča, razgledne ploščadi in cerkve Sv. Urha do Treh kraljev in naprej do Črnega jezera.

Slovesnega odprtja se je udeležil tudi župan Ivan Žagar, ki je ob tem spomnil na evropsko noto tega projekta, brez katerega bi ga težko izpeljali. S pomočjo čezmejnega projekta so zanj od Evropskega sklada za regionalni razvoj prejeli 1,2 milijona evrov, pri čemer so v Slovenski Bistrici od tega bili deležni dobrih 235.000 evrov. Za vzpostavitev poti so porabili okoli 75.000 evrov.

V okviru projekta Enjoyheritage so poleg Slovenske Bistrice sodelovala še štiri hrvaške občine, in sicer Krapina, Žumberak, Ozalj in Vrsar. Medtem ko so nedavno podobno pot že odprli v bližini muzeja pračloveka v Krapini, bodo kolesarsko pot konec oktobra odprli še v Vrsarju.