c S
Višje sodišče Čokla in Leskovarja oprostilo obtožb o oškodovanju Impola 05.10.2018 11:55 Maribor, 05. oktobra (STA) - Mariborsko višje sodišče je vodilna menedžerja Impola Jerneja Čokla in Vladimirja Leskovarja oprostilo obtožb zlorabe položaja in oškodovanja družbe v višini 1,6 milijona evrov. Ugodilo je namreč njuni pritožbi in obsodilno sodbo prvostopenjskega sodišča spremenilo v oprostilno.

Višje sodišče je ugotovilo, da tožilstvu Čoklu in Leskovarju ni uspelo dokazati, da sta imela s svojim ravnanjem namen pridobiti premoženjsko korist družbi Upimol. "Sama zloraba položaja in nastanek koristi z njo za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic ne zadostujeta, ampak mora biti izkazano, da je storilcu šlo za to, da drugemu pridobi premoženjsko korist. Storilec mora ravnati s posebnim naklepom oziroma z določenim ciljem," je v odločitvi, ki jo povzema Večer, zapisalo pritožbeno sodišče. Če tega ni, znaki storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja ali pravic niso izpolnjeni.

Obtožnica je Čoklu in Leskovarju očitala, da naj bi bila s škodljivimi posli v obdobju od 1998 do 2006 Impolu namerno povzročila za 1,9 milijona evrov škode. To naj bi storila, tako da sta sklenila in podpisala več pogodb o poslovnem sodelovanju z družbo Upimol 2000, ki jo je vodil Leskovar in je v lasti Impolovega menedžmenta. Sporna naj bi bila preprodaja aluminija, ki naj bi ga Impol od Upimola kupoval po višji ceni, kot ga je to podjetje kupovalo od dobaviteljev. Tožilstvo je bilo prepričano, da je bilo sodelovanje Upimola 2000 v poslu nepotrebno, poleg tega pa je surovino plačeval Impol, ker Upimol ni imel denarja.

Tožilec Niko Pušnik je zahteval tri leta zapora za predsednika upravnega odbora bistriškega predelovalca aluminija in enega večjih slovenskih izvoznikov Čokla, za Leskovarja, ki je bil v času dejanja na čelu družbe Upimol, pa dve leti in pol zapora. Sodni senat mariborskega okrožnega sodišča ju je po maratonskem sojenju, ki je trajalo štiri leta, spoznal za kriva, izrekel pa jima je pogojno obsodbo - dve leti zapora s preizkusno dobo štirih let.