c S
Unilever odstopil od načrtov za selitev v Rotterdam po brexitu 05.10.2018 11:54 London, 05. oktobra (STA) - Britansko-nizozemski proizvajalec izdelkov za široko potrošnjo Unilever je odstopil od načrtov za selitev sedeža iz Londona na Nizozemsko po brexitu. Eden od razlogov naj bi bilo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP nezadovoljstvo delničarjev s takšnim načrtom.

Unilever je doslej imel sedež tako na Otoku kot na Nizozemskem, delnice pa kotirajo na borzah v Londonu, Amsterdamu in New Yorku. Marca so iz podjetja sporočili, da bo sedež družbe odslej le na Nizozemskem, s čimer je Unilever zadal še en udarec Veliki Britaniji, ki si prizadeva obdržati sedeže multinacionalk tudi po izstopu države iz EU.

Delničarji naj nad takšnim načrtom ne bi bili navdušeni, zato je uprava družbe danes dokončno potrdila preklic selitve. "Uprava je pri pripravi takšnega načrta zasledovala cilj povečati vrednost za delničarje s pripravo bolj konkurenčnega okolja za dolgoročni uspeh. Kot ugotavljamo, načrt ni naletel na podporo precejšnjega dela delničarjev, zato smo se odločili za njegov preklic," so zapisali v izjavi.

Odločitev o selitvi sedeža je sicer sledila lanskemu poskusu sovražnega prevzema družbe s strani ameriškega konkurenta Kraft Heinz. Analitiki menijo, da se je evropsko podjetje za Nizozemsko odločilo tudi zato, ker ima Nizozemska strožjo zakonodajo za zaščito družb pred tovrstnimi prevzemi.