c S
Turki odstopili od namere za nakup Cimosove kinematike 05.10.2018 09:26 Izola, 05. oktobra (STA) - Potem ko je turška družba Al-Kor opravila skrbni pregled Cimosove kinematike in ko so bile usklajene podrobnosti kupoprodajne pogodbe, je v sredo odstopila od načrtovanega posla. Prihodnjih korakov z divizijo kinematike, ki jo poskušajo že dalj časa prodati, v Cimosu ne komentirajo.

Te informacije je časniku med drugim potrdil sekretar sindikata SKEI za kraško-notranjsko in obalno regijo Sašo Ristič, ki se je v četrtek sestal s Cimosovim vodstvom. Na sestanku bi morala teči beseda o pogojih prenosa približno 100 zaposlenih na novo podjetje, ki bi se ukvarjalo s kinematiko.

"Toda ker se je vlagatelj umaknil, do prenosa zaposlenih ne bo prišlo," je povedal Ristič in poudaril, da vodstvo Cimosa ni skrivalo razočaranja, ko je sindikat seznanilo z umikom Turkov. Tega, kako bodo potekali dogodki v nadaljevanju, Ristič ne more napovedati.

Pojasnil pa je, da odpoved posla za delavce ne bo predstavljala težav, saj so zaposleni v matični družbi, v Cimosu. Po prevzemu koprske družbe lani spomladi so se Cimosovi sindikati in SKEI z italijanskim finančnim skladom Palladio Finanziaria dogovorili, da bo v primeru odpuščanj delavcem pripadla 15 odstotkov višja odpravnina od zakonsko določene.

Po informacijah Dnevnika nameravajo v Cimosu za nakup kinematike iskati drugega potencialnega vlagatelja, dotlej pa nadaljevati proizvodnjo. S kinematiko, ki je poleg proizvodnje turbopolnilnikov in pogonskih sistemov eden od treh proizvodnih programov, v Cimosu dosežejo približno 10 odstotkov prihodkov od prodaje, ki so lani znašali 253,4 milijona evrov. Naprodaj je že dlje časa.

Kot možen kupec se je spomladi omenjala druga turška družba Toksan Otomotiv, ki deluje znotraj Kücükoglu Holdinga, v Sloveniji pa je tudi ustanovila podjetje AK Automotive.