c S
Preiskavo v Danske Bank sprožilo tudi ameriško pravosodno ministrstvo 04.10.2018 15:38 Koebenhavn, 04. oktobra (STA) - Iz največje danske banke Danske Bank so sporočili, da sume pranja denarja, ki se nanašajo na 200 milijard dolarjev vredne transakcije prek bankine estonske podružnice, pri njih preiskuje tudi ameriško pravosodno ministrstvo. S preiskovalci sodelujejo, več informacij pa niso razkrili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi škandala je pred dobrima dvema tednoma odstopil izvršni direktor banke Thomas Borgen. V banki so takrat navedli, da preiskujejo za 200 milijard evrov transakcij, ki so bile med letoma 2007 in 2015 izvedene prek računov 15.000 nerezidentov.

Od 15.000 računov, ki so pod nadzorom, naj bi bilo sumljivih okrog 6200. V banki še nimajo informacij, koliko denarja je bilo dejansko opranega prek estonske podružnice v tem obdobju. Ocenili pa so, da je 23 odstotkov spornih sredstev prišlo iz Rusije.

Banka naj bi sicer vedela, da imajo v Estoniji stranke, ki prinašajo velika tveganja. Da bi si povrnila del ugleda, je banka napovedala, da bo okrog 200 milijonov evrov namenila neodvisni fundaciji, ki se ukvarja s preprečevanjem finančnih kaznivih dejanj.

V kontekstu afere je oster boj proti pranju denarja napovedala tudi EU. Evropska komisija je med drugim predlagala krepitev pristojnosti Evropskega bančnega organa (Eba), tako da bi lahko ta po potrebi od nacionalnih organov zahteval preiskavo domnevnih kršitev pravil v banki in v skrajnem primeru tudi sankcije za kršiteljico.