c S
BTC: Koprivnikar ni pomagal pri pridobitvi licenc G5 04.10.2018 15:08 Ljubljana, 04. oktobra (STA) - Na poročanje medijev, da naj bi bivši minister za javno upravo Boris Koprivnikar dobil službo v družbi BTC, ker naj bi ji predhodno pomagal pri pridobitvi licenc za peto generacijo mobilne telefonije (5G), so se danes odzvali tudi v BTC. Kot pravijo, jim frekvenc ni podelil Koprivnikar, uporabljajo pa jih le za potrebe testiranja.

Koprivnikar se je 1. oktobra zaposlil v BTC kot izvršni direktor za transformacijo poslovanja, le dan pozneje pa je predsednik komisije DZ za nadzor javnih financ Anže Logar sklical nujno sejo, na kateri bodo obravnavali podeljevanje licenc 5G družbi BTC.

Portal Požareport je namreč v ponedeljek poročal o domnevni korupciji pri povezavah med frekvencami za BTC in Koprivnikarjevo zaposlitvijo v tej družbi. BTC je po teh navedbah licence za 5G prejel brez javnega razpisa in brezplačno, družba pa je v času Koprivnikarjevega vodenja ministrstva poleg tega prejemala tudi "nenavadno visoka nakazila".

Koprivnikar je obtožbe zanikal že v torek, danes pa so se odzvali tudi v BTC. Kot so sporočili, jim je frekvence z dvema odločbama podelila Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos), in sicer na podlagi javnega poziva, na katerega so se lahko odzvali vsi. "Pojasnjujemo, da smo začasne frekvence prejeli za nekomercialno uporabo za potrebe testiranja za posamezne evropske projekte," so zapisali in dodali, da frekvenc ne tržijo in jih v tem trenutku sploh še ne uporabljajo.

Glede domnevno spornih nakazil s strani ministrstva za javno upravo pa so pojasnili, da oddajajo poslovne prostore različnim državnim organom in službam že dlje časa, v Koprivnikarjevemu mandatu na položaju ministra pa se višina najemnin ni spreminjala. Je pa njihova družba BTC PROP lani prevzela upravljanje nekaterih poslovnih objektov drugod po državi, v katerih je med drugimi najemnik tudi država. BTC tem najemnikom na osnovi pogodb o upravljanju, ki jih ima sklenjene z različnimi lastniki objektov, obračunava stroške upravljanja, vzdrževanja in obratovanja.

Seja komisije DZ za nadzor javnih financ bo v sredo. Nanjo je Logar med drugim povabil tako Koprivnikarja kot tudi vodstvo Akosa, BTC, Komisije za preprečevanje korupcije in računskega sodišča.