c S
V ponedeljek sestanek ZZZS z zdravniško zbornico glede zdravniške pravice predpisovanja receptov za osebno rabo 04.10.2018 13:39 Ljubljana, 04. oktobra (STA) - Na pobudo generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Marjana Sušlja bo v ponedeljek delovni sestanek z zdravniško zbornico in mladimi zdravniki, da bi izmenjali stališča in v partnerskem dialogu dogovorili najsprejemljivejše rešitve glede zdravniške pravice predpisovanja receptov za osebno rabo, so sporočili z ZZZS.

Minister za zdravje Samo Fakin je na vodstvo ZZZS namreč naslovil dopis s prošnjo, da ponovno preuči odločitev upravnega odbora in skupščine ZZZS o ukinitvi osebnega recepta za zdravnike brez licence in specializante.

Kot so v odzivu za STA zapisali na ZZZS, bosta upravni odbor in skupščina zavoda, ki sta pristojna za spremembe in dopolnitve pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ministrov dopis kot tudi dopis Mladih zdravnikov Slovenije obravnavala na eni izmed svojih naslednjih sej.

Ob tem so spomnili, da ZZZS v zvezi s spremembami privilegija zdravnikov do receptov za osebno rabo v okviru javne razprave od leta 2016 pa do tega tedna ni prejel nobenih pripomb ali predlogov.

Med spremembami pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja (prečiščeno besedilo noveliranih Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja), ki jih je septembra potrdila skupščina ZZZS veljati pa naj bi začela 13. oktobra, je tudi sprememba zdravniške pravice predpisovanja receptov za osebno rabo. Zdravniki bodo še vedno upravičeni do 30 receptov letno za osebno rabo, vendar bodo ti neobnovljivi. Ti naj se uporabljajo le pri akutnih zdravstvenih stanjih in ne za dolgotrajno zdravljenje, čemur so namenjeni obnovljivi recepti.

Že v sredo so za STA pojasnili, da takšne ureditve predpisovanja receptov po vedenju ZZZS ne poznajo v nobeni drugi državi. V preteklosti je bila takšna ureditev že večkrat predmet razprav, med drugim, da je strokovno sporno in za zdravnike lahko tudi škodljivo, da zdravijo samega sebe, ter da ne gre za pravico zavarovanih oseb, temveč za boniteto zdravnikov iz naslova javnih sredstev.

Poleg tega so v preteklosti posamični primeri nakazovali na strokovno nepravilno predpisovanje zdravil zdravnikov, ki nimajo veljavne licence, po drugi strani pa so bili osebni recepti v preteklosti tudi predmet zlorab, zlasti pomirjeval in drugih psihoaktivnih snovi, so spomnili na ZZZS.