c S
Stopnja varčevanja gospodinjstev v območju evra skoraj nespremenjena 04.10.2018 12:59 Luxembourg, 04. oktobra (STA) - Stopnja varčevanja gospodinjstev v območju evra je v drugem četrtletju znašala 12,1 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke več kot v prvem četrtletju. Stopnja investicij gospodinjstev pa je ostala na enaki ravni pri devetih odstotkih, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

Stopnja varčevanja gospodinjstev, ki se izračuna iz razmerja med razpoložljivimi prihodki in višino prihrankov, se je pod raven 12 odstotkov spustila v zadnjem četrtletju 2016, ko je bila 11,9-odstotna, nato pa se je na 12 odstotkov znova zvišala v tretjem četrtletju lani, v četrtem pa povzpela na 12,2 odstotka.

Eurostat je objavil tudi podatke o investicijah podjetij v območju evra. Ta je bila v drugem četrtletju pri 23 odstotkih, kar je enako kot v prvem trimesečju.

Delež dobičkov podjetij v skupni dodani vrednosti pa je v drugem trimesečju dosegel 40,6 odstotka in je bil za 0,4 odstotne točke nižji kot v prvem letošnjem četrtletju.