c S
O tožbi proti lastnikom nepremičnin v centru Eda tudi z DUTB 04.10.2018 12:36 Nova Gorica, 04. oktobra (STA) - Etažni lastniki stanovanj in poslovnih prostorov v centru Eda so se v sredo ponovno sestali, tokrat tudi s predstavniki Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki jih prejšnji teden na sestanku ni bilo. Ponovno so iskali način za rešitev zapleta z izbrisnimi tožbami, zaradi katerih imajo stanovalci v Edi plombe na svojih stanovanjih.

Ker je predstavnik DUTB menil, da je problem preveč pomemben za lastnike, so sestanek tokrat zaprli za javnost in novinarji so ostali pred zaprtimi vrati. Obenem je tudi napovedal, da izjave po sestanku ne bo dal.

Čeprav so posamezni lastniki stanovanj vztrajali, da želijo, da se o njihovem problemu seznani javnost, saj bi lahko podoben primer imeli tudi kje drugje, to tokrat ni bilo dovolj. Po skoraj treh urah pregovarjanja so se lastniki nepremičnin v Eda centru razšli brez dogovora.

Lastniki nepremičnin v Eda centru so v drugi polovici septembra prejeli pošto s sodišča, v kateri je bila izbrisna tožba. Razlog za tožbo, ki jo je vložilo podjetje Elcom in pet posameznikov, nekdanjih zaposlenih v podjetju Euroinvest, ki je gradil Eda center, naj bi bil napačno narejen lastninski elaborat v podzemnem delu stavbe, kjer so garaže.

Čeprav se s tožbo ne strinjajo, morajo lastniki nanjo utemeljeno odgovoriti v 30 dneh. V nasprotnem primeru bi jih lahko vseh 67 ostalo brez svoje lastninske pravice, čeprav so stanovanja in poslovne prostore v najvišji novogoriški stavbi plačali in so kot lastniki tudi vpisani v zemljiški knjigi.

Tožniki kot nepoplačani upniki v stečajnem postopku družbe Euroinvest v tožbi navajajo, da imajo zastavno pravico na stavbni pravici Eda centra, ta pravica pa naj bi jim bila kršena zaradi neveljavnih vknjižb lastnine v Eda centru. Zato želijo vzpostavitev prejšnjega stanja, saj v tem vidijo edino možnost za poplačilo svojih terjatev.

Najvišja novogoriška stolpnica Eda centra je bila zgrajena leta 2011 v centru Nove Gorice. Zgradilo jo je novogoriško podjetje Evroinvest in vanjo vložilo 40 milijonov evrov. Stavba ima 20 nadstropij, v petih podzemnih etažah so parkirna mesta, v treh pritličnih etažah trgovsko-storitveni del, v naslednjih osmih etažah pisarniški del, stanovanja pa so urejena v štirih najvišjih etažah.

Avgusta 2015 je bil na podlagi sklepa novogoriškega sodišča uveden stečaj podjetja Euroinvest. V stečajnem premoženju se je tako znašel tudi Eda center.